+ Irodalom

Elhunyt Gál Éva Emese

Gál Éva Emese

Gál Éva Emese verseiben, csakúgy mint publicisztikájában, “borongós, disszonáns hangulatú életérzésből építkezve keresi a harmóniát.

Keresés a weben

Hatvanhét éves korában vasárnap meghalt Gál Éva Emese székelyföldi költő, képzőművész – közölte közösségi oldalán a Helikon erdélyi kulturális folyóirat.

Gál Éva Emese Szatmárnémetiben született 1955-ben. Szülővárosában érettségizett a Zene- és Képzőművészeti Középiskolában 1974-ben, a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett grafikusi diplomát 1980-ban. Gyergyóalfaluban tanított, majd Gyergyószentmiklóson dolgozott muzeológusként.

Az 1970-es évek közepétől rendszeresen közölte írásait az Utunk, az Igaz Szó, az Ifjúmunkás, a Korunk és más folyóiratok. Első verseskötete, az Ajándékgömb 1982-ben jelent meg a Kriterion kiadónál. Ezt további nyolc verseskötet követte. Az 1990-es években újságíróként is dolgozott, a Romániai Magyar Szót tudósította Gyergyószentmiklósról.

Verseiben, csakúgy mint publicisztikájában, “borongós, disszonáns hangulatú életérzésből építkezve keresi a harmóniát, és paradox módon meg is találja” – írja róla az Új Magyar Irodalmi Lexikon.

Gál Éva Emese temetése szerdán 13 órakor lesz a gyergyószentmiklósi római katolikus temetőben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top