+ Képzőművészet

Giacometti-múzeum nyílik, ahol a Giacometti-életmű egyben lesz

giacometti

A kiállítóhely állandó tárlatán az alapítvány birtokában lévő mintegy 10 ezer Giacometti-mű nagy része lesz látható.

Alberto Giacometti (1901-1966) műveinek szentelt múzeum és művészeti iskola nyílik 2026-ban Párizsban, az Invalidusok előtti sétányon – jelentette be a svájci szobrász hagyatékát ápoló alapítvány.

A múlt századi szobrászat egyik kiemelkedő mesterének legnagyobb gyűjteménye az Invalidusoknál található egykori pályaudvar üvegtetejű csarnokában és földalatti létesítményében kap helyet.

A 6 ezer négyzetméter alapterületű új kiállítóhely állandó tárlatán az alapítvány birtokában lévő mintegy 10 ezer mű nagy része lesz látható (gipsz- és bronzszobrok, festmények, rajzok és egyéb műtárgyak), ezek jelentős részéhez jelenleg nem fér hozzá a nagyközönség – közölte az AFP hírügynökséggel Catherine Grenier, a művész özvegye, Annette Giacometti által 2003-ban Párizsban létrehozott alapítvány vezetője.

A múzeumban Giacometti szellemiségét megidéző kortárs képzőművészeti tárlatokat is rendeznek, valamint egy nem professzionális alkotói iskola is nyílik, amely mindenki – gyerekek és felnőttek, kezdők és már tapasztalt alkotók – előtt nyitva áll majd – jelezte az igazgató.

A Párizs XIV. kerületében található Giacometti Intézet is megmarad, de a tevékenysége megváltozik. A jelenleg az épületben található mintegy húsz négyzetméter alapterületű Giacometti-műterem pedig az új múzeumba költözik át.

Az Invalidusok egykori pályaudvarának üvegcsarnokát és a földalatti kiszolgálólétesítményeket 1900-ban építették a párizsi világkiállításra. A komplexumot a párizsi önkormányzat újítja fel, s Dominique Perrault építész tervei alapján alakítják át múzeummá.

  • A témához ajánljuk az Egy Giacometti portré című könyvet, amelyben a portré készítője napról napra eljár a mester műtermébe beszélgetni, és egy elképesztően izgalmas társalgás alakul ki művészetről, életfilozófiáról, amelyből kikerekedik egy igazi portré.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top