veszélyes lehet a fagyi
+ Film

A Veszélyes lehet a fagyi mélyre megy

Feszültségekkel teli film a Veszélyes lehet a fagyi, az első pillanattól az utolsóig, mindegy, hogy melyik jelenetet idézzük.

A fagyiról általában valami könnyedre asszociálunk. Szilágyi Fanni rendező viszont más meglepetést tartogat nekünk a Veszélyes lehet a fagyi című filmben, ami november 17-től látható a mozikban a Mozinet jóvoltából. Egy ikerpár életébe látunk bele, mindkettejüket Stork Natasa kiváló színészi játékkal jelenít meg. A kapcsolatuk elsőre felszínesnek tűnik: Adél radiológusként dolgozik egy kórházban, Éva vállalkozó férje mellett neveli a gyermekét. De:

veszélyes lehet a fagyi

„Szűzen” szeretek beülni egy filmre, akár írnom kell róla, akár nem, de főleg, ha igen. Így a fentiekről mit sem tudva az első tíz percben azon gondolkodtam, hogy Adél és Éva valóban ugyanaz a színész, Stork Natasa? És igen. Csodálatos színészi alakítás, a két különböző karakter megformálásában.

Mindig is szeretettem azokat a filmeket, ahol más-más szemszögből mutatják meg ugyanazt. Sokszor ez csak a kamera más-más beállításaiból adódik, de itt van egy kis csavar. Adél vs. Éva. Kicsit más a szöveg, kicsit más a kép az Adél és Éva jeleneteiben. Ám ezek a jelenetek gyönyörűen fonódnak össze, nem egymás ellentéteként működnek, hanem mint egy mesteri szövet, amiből összeáll a kép.

veszélyes lehet a fagyi

Adél, Éva és férje, Tamás, majd színre lép Ákos. Ebből a négyszögből indul a film, majd különös szerelmi háromszögre egyszerűsödik a lányok hasonló választása miatt.

A két férfi két ellentétpólusa a férfiúi lényegnek. Ákos érzékeny, romantikus, empatikus, Tamás realista, a női energiákra nem rezonáló, nem érek most rá típus, de a szőnyeg a nappaliban annyiba került, mint az autója. A két lány ebbe a férfikínálatba gabalyodik bele, mert hogy, hogy nem, mindkettőjüket az előbbi, vagyis Ákos romantikus figurája szólítja meg…

veszélyes lehet a fagyi

A film alapvetően realisztikus ábrázolású, de van benne egy szemet gyönyörködtető gyöngyszem. Az egyik, számomra legszebb jelenet – a zárójelenet mellett – egy igazi kis Pandora-szelence. A fantasy filmek meseszép és szürreális világába repít el minket a reptéri jelenet végén, amikor a két lány a búcsúzásban talál egymásra. Ez az a rész, amit újra és újra megnéznék, mint amikor húszadszorra hallgatok meg egy dalt, amire éppen rábukkantam.

Manapság lehet, hogy nem korrekt azt mondani, hogy ez egy női fim. De nekem mégis az. Nem csak az alkotók miatt, de a nézőpont, a rálátás okán biztosan. Egy férfi nem ebből a szemszögből nézi a világot, számára nem ezek jelentik a hétköznapi élet problémáit és kihívásait. Viszont nem haszontalan megnézni férfiaknak sem. Sőt. Egy kicsit beljebb lehet kerülni a női lélek bugyraiba, ami sokszor idegenként hat egy férfiemberre, de csak így tudják megtalálni a párok a közös nevezőt ahhoz, hogy ne úgy végződjön a kapcsolatuk, mint ez a film. Fájdalmas, de gyönyörű önkifejezés a vége. Nem szpojlerezünk!

Feszültségekkel teli film a Veszélyes lehet a fagyi, az első pillanattól az utolsóig, mindegy, hogy a lepukkant kórházi hátsóbejárat cigiszünet-jelenetét nézzük, vagy egy kontemplatív magányos estét, egy óriásdarumászást, vagy egy budai luxusvilla rendhagyó keresztelőünneplését. Adéllal kezdődik az A oldal, Évával folytatódik a B oldal. Innen aztán még feszültebb minden, mert valahogy az A oldal ad értelemet a B oldalnak.

A filmvégi néhány erős jelenetnél sokszor kikívánkozik az emberből, hogy legyen már vége. Nem azért, mert nem jó. Hanem azért, mert jó mélyre megy, és várod a pillanatot, hogy kifusd magadból azt a feszkót, ami a film alatt felgyűlt benned…, ahogyan Éva is tette.

A film zenei felelőse Kalotás Csaba. Nehéz kiverni a fejünkből azt a mongol harcidalt, amivel Éva kirázza magából a mindent is

  • Rendezte: Szilágyi Fanni. Forgatókönyv: Lányi Zsófi. Fényképezte: Szilágyi Gábor. Producer: Pataki Ági, Kenesei Edina. Vágó: Ördög Zsófia. Zene: Kalotás Csaba. Főszereplők: Stork Natasa, Patkós Márton, Szabó Máté, Csikász Ágnes, Bódy Magdi
  • A filmre itt tudsz jegyet rendelni Pesten, vidéken a következő mozikban játsszák:

Békéscsaba –Center mozi, Debrecen – Apolló mozi, Debrecen – Cinema City, Eger – Cinema Agria, Győr – Cinema City, Jászberény – Lehel Film-Színház, Kecskemét – Malom mozi, Miskolc – Cinema City, Miskolc – Uránia-Béke mozi, Nagykanizsa – Cinema Nagykanizsa, Nyergesújfalu – 10s mozi, Nyíregyháza – Cinema City, Pécs – Apolló mozi, Pécs – Cinema City, Sárvár – Kabos László Filmszínház, Sopron – Cinema City, Szeged – Belvárosi mozi, Szeged – Cinema City, Székesfehérvár – Barátság mozi, Székesfehérvár – Cinema City Alba, Szentendre – P’art mozi, Szigetszentmiklós – Nádasdy mozi, Szolnok – Cinema City, Szolnok – Tiszapart mozi, Szombathely – Cinema City Savaria, Veszprém – Cinema City Balaton, Zalaegerszeg – Cinema City

A Veszélyes lehet a fagyi mélyre megy
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top