+ Fotó

Kristályéjszaka – Ritka felvételek kerültek elő a nácik kegyetlenkedéséről

Kristályéjszaka

A Kristályéjszaka pogromjaiban több tucat zsinagógát gyújtottak fel és több ezer zsidó tulajdonú üzletet romboltak le.

illusztráció
Keresés a weben

Ritka fényképeket kapott az 1938-as Kristályéjszaka pogromjairól egy hagyatékból a Jad Vasem, a jeruzsálemi holokauszt emlékmúzeum – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet.

Az intézmény elnöke szerint a fényképalbum azt bizonyítja, hogy a zsinagógák elleni támadások és pogromok nem spontánok alakultak ki, s a képek egyértelműen bemutatják, miként működtették a gyűlölet gépezetét a nácik a zsidókkal szemben.

A mostantól a Jad Vashemben őrzött album a Kristályéjszaka náci dokumentációját mutatja be. Eddig az Egyesült Államokban élő Gold családé voltak a képek, melyeket a családfő akkor szerzett, amikor a második világháború idején Európában, az amerikai hadsereg kémelhárító részlegénél szolgált.

Halála után lánya, Anne Leifer és Anne két lánya fedezte fel az albumot, majd úgy döntöttek, hogy a holokauszt emlékét gondozó izraeli intézménynek adományozzák azt.

A képek pogromokat mutatnak be Nürnbergben és a Fürth nevű városban, melyekről náci fotósok készítették a fotókat.

“A fényképek egyértelműen bemutatják a gyűlölet náci rezsimben intézményesített mechanizmusát”

– közölte Dani Dajan, a Jad Vasem elnöke.

A náci propaganda szolgálatára készített első képeken a betörés látható a zsidók otthonaiba, a zsidók pizsamában állnak, néhányan megsebesültek, néhányan pedig még mindig az ágyukban fekszenek.

“Ezek szokatlan képek, mert közelről mutatják be a zsidó áldozatokat, és maguk a nácik dokumentálják valós időben tetteiket, amivel korábban még nem találkoztunk”

– nyilatkozta Jonathan Matthews, a fotóarchívum vezetője.

“Láthatjuk, ahogy a Schutzstaffel (SS) és Sturmabteilung (SA) tagjai végrehajtják a pogromokat. Összetörik, felgyújtják és leégetik a zsidó boltokat és zsinagógákat, megalázzák a zsidókat, miközben a többiek félreállnak és figyelnek. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a náci vezetők adták a parancsot, és a pogromok nem voltak spontán alakultak ki, ahogyan Németország akkoriban megpróbálta bemutatni”

– tette hozzá Matthews.

A Kristályéjszaka pogromjaiban több tucat zsinagógát gyújtottak fel és több ezer zsidó tulajdonú üzletet romboltak le. Ezenkívül 92 zsidót meggyilkoltak, százakat megsebesítettek, és legkevesebb 30 ezer zsidót vittek koncentrációs táborokba.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. PáLoS TReND szerint:

    AMÚGY az UTÓBBI IDŐBEN MINDIG a GÁZOS TÉMÁKON BUKNAK EL a TETŰHINTÁS HOLO & NASA ún. ZSCI-FI KREÁTORAINAK KRETÉNJEI!!!

    PERSZE, FELETTÉBB DERÜLTTÉ TESZ, és KITÖRŐ ÖRÖMMEL TÖLT EL, HOGY a HÉTKÖZNAPOK ISTENI MÉG ROMLATLAN KISEMBEREINEK (BÖLCS Ő-inek!!!) MÁR a REKLÁMOKBÓL IS ISMERT “DE MIÉRT?” KÉRDÉSE, ŐSZINTE KÍVÁNCSISÁGA az, AMI ELSŐRE LEOLDJA a SZABADKŐMŰVES NÉPÁMÍTÓK VAKOLÓ KANALAIRÓL a SZUTYKOS, TISZTÁTLAN “ANYAGOKAT”…; – ÉS TESZI AZT FÉNYESEBBNÉL FÉNYESEBB FÉNYES FÉMMÉ…- AMIN ÍGY MÁR TISZTÁN LÁTSZIK, HOGY “MI NEM… KÓSER” az ÁTOKFAJZATOKNAK!!!

    ÉPPEN EZÉRT ÁLLANDÓAN KÉRDEZZETEK KÉNYSZERES BIFLÁZÁS és VISSZABÜFÖGÉS HELYETT ISKOLAI VALLATÓITOKTÓL, HOGY “(V)ÉLETLENÜL” SE FORDULHASSON ELŐ OLYAN KÍNOS ÉS NYOMORULT HELYZET A PSZICHOMÓKUSNÁL, HOGY TE CSUPÁN 1 DARWIN MAJOM SZÁRMAZÉKNAK VALLOD MAGAD, AKI 1666-al PÖRÖG EGY FELFÚJT GÖMBÖN EGY BILIÁRD GOLYÓS KOZMOSZ=KOSZ…MOSZban…- a VÁKUUMOS (Z)ŰRBEN a KÉT FÜLED KÖZÖTT!!!
    https://bookline.hu/product/home.action?_v=Pelle_Janos_Zsido_gombolyag&type=20&id=240119

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top