+ Képzőművészet

A Louvre tubákos szelencére gyűjt adományt

Louvre

A Louvre Barátainak Szövetsége 500 ezer euróval járult hozzá a vásárláshoz. A múzeum folytatja az adománygyűjtést.

Immár tizenharmadik alkalommal szervez adománygyűjtést Mindenki mecénás elnevezésű kezdeményezése keretében a Louvre, ezúttal Choiseul herceg, XV. Lajos egyik leghíresebb minisztere tubákos szelencéjének megszerzése érdekében.

A párizsi múzeum legalább 1,2 millió eurót (482 millió forint) szeretne összegyűjteni a XVIII. századi, kristálylemezekkel bélelt, színes aranyszelence megvásárlásához.

Choiseul herceg (1719-1785), aki először Franciaország szentszéki majd bécsi nagykövete volt, 1758-tól 1770-ben bekövetkezett brutális kegyvesztettségéig XV. Lajos király egyik legfontosabb minisztere volt. A tubákos szelence készítése is az 1770-es évhez fűződik.

A Louvre Barátainak Szövetsége 500 ezer euróval járult hozzá a vásárláshoz. A múzeum folytatja az adománygyűjtést a vállalatok, valamint a nagy francia és külföldi adományozók körében, hogy összegyűljön a megszerzéshez szükséges teljes összeg: 3,9 millió euró.

2021-ben több mint 5600 adományozó mozgósításával egymillió eurót sikerült összegyűjteni egy Giovanni Ambrogio Miseroninak (1551-1616) tulajdonított Vénusz és Ámor kámea megvásárlásához.

A Mindenki mecénás kezdeményezésben 2010-es elindítása óta összesen megközelítőleg 30 ezer adományozó vett részt. Közülük tizenkétezren egynél több kampányban, százötvenen pedig mindegyikben részt vettek – közölte a múzeum.

A legnagyobb sikert a 2017-es kampány aratta, amelyben 8500 adományozónak és az összegyűjtött 1,5 millió eurónak hála a múzeumnak sikerült megszereznie I. Ferenc király hóráskönyvét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top