+ Irodalom

Elhunyt Kabai Lóránt

kabai lóránt

Meghalt Kabai Lóránt költő, akit október 23. óta a rendőrség is keresett – írja a Telex. A családja kedden reggel közleményben tudatta.

Meghalt Kabai Lóránt költő, akit október 23. óta a rendőrség is keresett – írja a Telex. A családja kedden reggel közleményben tudatta, hogy a férfi meghalt:

„Mélyen megrendülve, megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett testvérünk, Kabai Lóránt költő, író, szerkesztő és vizuális művész életének 45. évében tragikus körülmények között elhunyt. Búcsúztatásáról később adunk tájékoztatást.”

– írták.

Miskolc városa 2020-ban, alkotói tevékenysége elismeréseként Szabó Lőrinc-díjat adományozott Kabai Lórántnak – emlékeztettek a polgármesteri hivatal közleményében.

Kabai Lóránt elvesztése betölthetetlen űrt hagy maga után nemcsak Miskolc városának kulturális életében, hanem a kortárs magyar irodalom egészében, hiszen aktív, meghatározó alakja volt a fiatal magyar kortárs lírának, irodalomnak – fogalmaztak. Kabai Lóránt 1993-tól publikált rendszeresen egyebek mellett a Holmi, a Jelenkor, a Beszélő, az Élet és Irodalom című lapokban, legutóbbi verseskötete Moaré címmel 2021-ben jelent meg. Munkásságát több díjjal ismerték el, 2019-ben a V4 Irodalmi Rezidensprogram ösztöndíját és Sziveri János-díjat, 2016-ban Csáth Géza-díjat kapott, de elnyerte 2011-ben az NKA alkotói ösztöndíját és 2006-ban a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat is – idézték fel.

„Alkotói sokoldalúságát, kreativitását jól mutatja, hogy irodalmi tevékenysége mellett rendszeresen szerepelt hazai és külföldi kiállításokon grafikákkal, fotókkal, festményekkel, kollázsokkal és mail artokkal”.

Tevékenykedett a Független Mentorhálózat mentoraként, éveken át zsűrizett a Diákpoézisben, szemináriumvezetőként segítette a fiatal alkotókat a József Attila Kör táboraiban – emlékeztettek.

A miskolci II. Rákóczi Ferenc könyvtár korábban Fivérek a láthatáron címmel e hét csütörtökére hirdette meg Kabai Csaba, Kabai Lóránt és Kabai Zoltán közös, Horizont című verseskötetének bemutatóját.

Utolsó verseskötetét 2021-ben adta ki, vizuális művészként több önálló kiállítása is volt. Utoljára két nappal ezelőtt a litera.hu közölt vele egy rövid interjút.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top