Hírforrás

Tihanyban kiderült, mikor pattannak le a fiatalok a kultúráról

tihany

Bendi Lajos a beszélgetés elején kiemelte, a rendezvény során Tihany kulturális életéről szeretnének mélyebb képet nyújtani.

Az Örökség Műhely elnevezésű kerekasztal-beszélgetés sorozat legutóbbi alkalmán Tihany kulturális életét járták körül. Az október 11-i beszélgetésen Rózsa Éva, a tihanyi Németh László Művelődési Ház igazgatója, Barkó Ágoston atya, tihanyi bencés szerzetes és Pataki Bence, a Levendula Színpad Kulturális Kft. ügyvezetője vett részt a Tihany Félsziget Fejlesztési Programiroda ügyvezetője, Bendi Lajos moderálása mellett. Az eseményre a tihanyi Magtárban került sor.

Bendi Lajos a beszélgetés elején kiemelte, a rendezvény során Tihany kulturális életéről szeretnének mélyebb képet nyújtani a közönség számára, érintve a múltat, jelent s jövőt. Az esemény moderátora elsőként arra volt kíváncsi, hogy mi volt az elmúlt évek legjobban sikerült, legsikeresebb kulturális programja?

Barkó Ágoston atya, aki a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum képviseletében érkezett a rendezvényre válaszában elmondta, hangversenyeik az utóbbi 2-3 évben telt házzal zajlottak.

„Legutóbbi programunkon közel 400-450 néző volt, szeptember 18-án pedig a Győri Filharmonikus Zenekar látogatott el az apátságba, de ezen kívül is fontos megemlíteni a 2016 óta tartó sorozatunkat, a Hajnal fényei, Csend hangjai című sétákat, melyek exkluzív programok, s rendkívül nagy sikerrel futnak”

– emelte ki az atya.

Pataki Bence szerint, a színpad életében az idei, 2022-es nyári szezon volt a legsikeresebb: összesen 25 előadás alatt közel 14 ezer látogatója volt a tihanyi szabadtéri színpadnak. Mindezek mellett nyáron hivatalos keretek között átadták Béres János szobrászművész Bujtor Istvánt ábrázoló domborművet is. A kiváló alkotást a Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer emlékére avatták 2022. július elején. A Levendula Színpad ügyvezetője elmondta, a helyszín leginkább a prózai darabokra alkalmas, de minden műfajból válogatnak. Idén is voltak koncertek, nagykoncertek, színdarabok, zenésszíndarabok, gyermekdarabok s megjelent egy újdonság is: augusztus végén komolyzenei koncertet fűztek egybe könnyűzenei koncerttel a Magyar Tavak Fesztiváljának tihanyi operagáláján.

„Nagy sikerrel zajlott a fesztivál gálája, kiválóak voltak a visszajelzések, s jövőre is várható, hogy megrendezzük az eseményt”

– mondta az ügyvezető.

A résztvevők a koronavírus által sújtott időszakokra is kitértek. Rózsa Éva bevallotta, a covid időszaka alatt voltak nehézségek, s elmondása szerint „arcon vágta” a vírus. Fő céljuk mégis az volt, hogy a covid alatt valahogy életben tartsák a tihanyi kulturális, közösségi életet.

„Mindent kipróbáltunk, online ünnepségek, vetélkedőket rendeztünk. A vírus ideje alatt, és azóta teljesen más kulturális fogyasztási szokásaink lettek, így nehéz előre, a jövőbe nézni, mert még nem rázódott vissza a közösségi élet abba a mederbe, melybe a vírus előtt volt”

– fejtette ki Rózsa Éva.

A beszélgetőtársak egyetértettek abban, hogy az emberekben általában megvan az igény a kultúrára, csak maga a fogyasztási szokás változott meg.

„Ami egyértelműen mutatja a változást, az a tartalomfogyasztás, a TikTok térhódítása, mely 10-15 másodpercig leköt valakit, aztán útjára engedni”

– szemléltette Pataki Bence, majd kihangsúlyozta:

„A kultúrára megéri időt áldozni, az ugyanis egy kikapcsolódási fázisa az embernek, s mert az épít szívben, lélekben.”

Bendi Lajos a tihanyi diákok kulturális nevelésének témakörét is érintette a beszélgetésen. Rózsa Éva elmondta, a nagyobb ünnepeiken mindig a gyermekek szoktak megmozdulni, például október 23-án, március 15-én. Folyamatosan próbálják bevonni a fiatalokat, s egyfajta kultúra fogyasztóvá „nevelni” őket.

„Egyetlen csoport, korosztály van elveszve, az 5-6-7. osztálytól ugyanis valahogy leválnak a kultúráról a diákok, őket kell valahogy megszólítanunk, hiszen ők lesznek a jövő kultúrafogyasztói”

– fejtette ki a tihanyi Művelődési Ház igazgatója.

Az Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetés a jövő terveinek, elképzeléseinek felvázolásával zárult. Rózsa Éva elmondta, a cél, hogy itt, Tihanyban egy kicsit le lehessen lassítani ebben a felgyorsult világban, hogy lazítani lehessen, s az, hogy a látogatók magukba szívhassák a helyi kultúrát.

A Tihanyi kulturális élet című kerekasztal-beszélgetés teljes egészében megtekinthető itt:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top