+ Képzőművészet

David Hockney szerelmes napfelkeltéje 21M fontot ért

David Hockney

David Hockney szerelmes volt, a képen látni lehet is az elégedettséget és a boldogságot. Szinte érezni lehet azt az örömöt.

Photograph: James Manning/PA

Becsült értékének csaknem háromszorosáért, 21 millió fontért (10,4 milliárd forint) cserélt gazdát David Hockney angol művész festménye, mely a francia partoknál a Földközi-tenger horizontja fölé emelkedő napot ábrázolja – számolt be a csütörtökön a londoni árverésről a The Guardian brit napilap hírportálja.

Az Early Morning, Sainte-Maxime (Kora reggel, Sainte-Maxime) című, 1969-ben készült műért a londoni Christie’s aukciósház szerint hat percen keresztül licitálták túl egymást a versenybe szállók. Az elmúlt három évtizedben magánkézben lévő festmény becsült értékét 7 és 10 millió font (3,4-5 milliárd forint) közé tették.

A 85 éves festőművész egy fénykép alapján alkotta festményét, melyet dél-franciaországi nyaralásán készített Tony Richardson brit filmrendező Saint-Tropez-i nyaralójának teraszáról. Hockney akkori párjával látogatott el a francia riviérára, amely Katherine Arnold, a Christie’s aukciósház egyik vezetője szerint ekkor élte fénykorát.

„Hockney szerelmes volt, a képen látni lehet is az elégedettséget és a boldogságot. Szinte érezni lehet azt az örömöt, amit ő érzett a kép megfestésekor”

– nyilatkozta az aukciósház második világháború utáni és kortárs európai művekért felelős vezetője. Hozzátette: szintén a francia térség „varázslatos” fényjátékába szeretett bele Henri Matisse francia és Pablo Picasso spanyol festő is.

A több mint 50 éves festmény leütési ára ugyanakkor töredéke az 1972-es Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) című alkotás nyertes licitjének: David Hockney híres medencés festményeinek egyike – amely a művész legelső munkái közé tartozik – négy évvel ezelőtt rekordáron, 90,3 millió dollárért kelt el. Ez akkori árfolyamon 25,5 milliárd forintnak, aktuális átváltásban pedig több mint 39,5 milliárd forintnak felel meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top