+ Képzőművészet

3000 éves szegedi arany lábvért utazik New Yorkba

arany lábvért

A különleges arany lábvért repülővel szállították New Yorkba és egészen 2024 januárjáig megcsodálhatják.

A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének kiemelkedő darabja, a bronzkori arany lábvért New Yorkban, majd Chicagoban szerepel egy rangos kiállításon. A különleges arany lábvért repülővel szállították New Yorkba és egészen 2024 januárjáig megcsodálhatja majd az amerikai közönség.

Egy nagyszabású nemzetközi kiállítás nyílt New Yorkban „Európa első királyai” címmel szeptember 21-én, melyen a Móra Ferenc Múzeum bronzkori arany lábvértjét is bemutatják. A tárlat a Balkán-félsziget és környékének kiemelkedő régészeti leleteit ismerteti 8000 évvel ezelőttől kezdődően. A kiállítás célja, hogy az amerikai közönség is megismerhesse, hogyan jutott el az európai civilizáció ezen része a földműves falvaktól a nagy királyságok kialakulásáig.

A tárlathoz kölcsönkérték a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének egyik legértékesebb, legkülönlegesebb darabját: azt a bronzkori lábvértet, melyet 2017-ben talált meg Szeged mellett gombászás közben egy állampolgár. A különleges tárgyat a késő bronzkor folyamán, körülbelül 3000 éve rejthették el a földbe, melyet a korszak egyik nagy befolyással bíró, erős embere viselhetett. A lábvért megtalálása azért is világszenzációnak számított, mert Magyarország területén korábban még soha nem fedeztek fel a szakemberek bronzkorból származó arany lábvértet.

A műtárgy különlegességét erősíti a jelenlegi amerikai kiállítás is, mely jól mutatja, milyen egyedi tárgyról van szó. 2023 februárjáig a New York-i Ókori Világkutató Intézetben láthatja a lábvértet az amerikai közönség, 2023 márciusától 2024 januárjáig pedig a chicagói Field Museumban vendégeskedik majd.

A Móra Ferenc Múzeum kiemelten fontosnak tartja a hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatok erősítését, fenntartását. Ez az amerikai együttműködés is jól jelzi, hogy milyen komoly jelentőségű műtárgyak találhatóak meg a múzeum gyűjteményében, melyeket szeretnének minél szélesebb közönséggel megismertetni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top