+ Irodalom

Petőfi arcképe: 13824 kockából, 4 óra alatt, 50 ember

Petőfi

Aki kedvet kapott egy Petőfi-lego építéséhez vagy megcsodálásához, idén két alkalommal még biztosan megteheti.

Keresés a weben

Ötven ember négy órán keresztül építette Lego kockákból Petőfi Sándor arcképét múlt hétvégén Kunszentmiklóson. Az összesen 13 824 darab építőkockából álló mozaik ugyan világrekordként még nem került hitelesítésre, de a szervezők tudomása szerint korábban még hasonlót sem alkotott senki. Érdekesség, hogy az utolsó Lego kockát “maga Petőfi Sándor” illesztette a figurára.

A 2022-es és 2023-as esztendő Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulójáról szól. Az emlékév apropóján különleges módon emlékeztek a nagy magyar költőre: a közösséget bevonva Lego kockákból építették meg az arcképét múlt hétvégén Kunszentmiklóson, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében megvalósult Bács-Kiskun Megyei Napok alkalmával.

Az összesen 13 824 darab építőkockából álló mozaikot több mint ötven ember építette négy órán keresztül. A Petőfi kép világrekordként még nem került hitelesítésre, de a szervezők tudomása szerint korábban még hasonlót sem alkotott senki.

“Szerettünk volna olyan rendhagyó módon tisztelegni Petőfi Sándor életműve előtt, amely örök közös emlék lehet sokak számára. A családok az építés által egy olyan kontextusban is találkozhattak a költővel, amire korábban még biztosan nem volt lehetőségük. Bízunk benne, hogy ezáltal sikerül az érdeklődésüket felkelteni Petőfi és munkássága iránt, valamint abban is, hogy a költő nevét egy életre szóló boldog emlékhez is tudják csatolni”

– mondta Józan Ágota, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szakmai vezetője.

Érdekesség, hogy az utolsó Lego kockát “maga Petőfi Sándor” illesztette a figurára. A helyszínen ugyanis ott volt a Bánföldi Szilárd színész is, aki a Petőfi200 emlékév keretein belül teljesen átszellemült a költővé: kinézetében, beszédstílusában és szellemiségében népszerűsíti nyilvános rendezvényeken, de még a TikTok-on is Petőfi Sándor munkásságát.

Aki kedvet kapott egy Petőfi-lego építéséhez vagy megcsodálásához, idén két alkalommal még biztosan megteheti: október 15-én Kiskőrösön, december 17-én pedig Szabadszálláson raknak össze a költőhöz kötődő különleges installációkat.

2022-ben és 2023-ban a költő kiemelt figyelmet kap Bács-Kiskun megyében, hiszen a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan már eddig is, közel félszáz program valósult meg. A szerteágazó Petőfi-kultuszt több településen tematikus turisztikai nevezetességek ápolják, így a költő életének fontos állomásain, például Kiskunfélegyházán, Kiskőrösön, Dunavecsén és Szalkszentmártonon emlékházak és múzeumok őrzik hagyatékát, szobrok dicsőítik a költőt és munkásságát. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több színes, nívós esemény övezze a bicentenáriumot. A pontos programokról a www.petofi200.hu oldalon található bővebb információ.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top