+ PR-cikk

Megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosító tengerimalac étrend

tengerimalac

A legtöbb tévhittel ellentétben a pellet egyáltalán nem kötelező része a tengerimalac szokásos étrendjének.

A házi kedvencek etetése olyan egyszerű folyamatnak tűnik: veszel egy zacskó élelmet, és megeteted vele kedvencedet, igaz? De ez a folyamat sokkal bonyolultabb – főként a tengerimalacok esetében, mivel nekik nagyon specifikus táplálkozási igényeik vannak. Ezért gondoltuk, hogy ebben a cikkünkben ellátunk néhány jó tanáccsal a megfelelő étrend kialakításával kapcsolatban.

Mivel etesd a tengerimalacodat?

A kedvenced megfelelő étrendjének egyik kulcsa a sok-sok széna. Ebből ugyanis teljes értékű táplálékhoz juthat. Arról nem is beszélve, hogy ezt a fajta eledelt a béltraktusa is könnyedén fel tudja dolgozni, továbbá a fogai megfelelő kopását is elősegíti.

Tudtad, hogy a széna különböző fajtákban kapható – köztük a Zebrapets.hu kisállatoknak való szárazeledel-kínálatában is -, és, hogy ezek mindegyikének más a tápanyag profilja? Csak, hogy néhány példát említsünk: timothy és árpa széna, rozsnok, búza és csenkesz. Egyetlen egy fajta létezik, amelyet mindenképpen javaslunk elkerülni, ez pedig nem más, mint a lucerna. Ennek ugyanis magas a kálcium tartalma, és emiatt némelyik állatnál vese- vagy epekövet okozhat.

Fontosak a friss zöldségek

A tengerimalacoknak óriási előnye származik a friss zöldségek fogyasztásából, biztosítja például számukra a megfelelő mennyiségű C-vitamint és más olyan tápanyagokat, amelyek nem találhatók meg a szénában.

Az egy csésze zöldség az ideális mennyiség naponta. Abban az esetben viszont, ha korábban még nem etettél vele hasonlót, akkor nem árt az óvatosság. A legjobb zöldségek közé tartozik a paprika, a tápanyagdús római saláta, a sárgadinnye, a pitypang zöldje, a koriander és a sárgarépa. Légy kreatív, és próbálj ki különböző fajtákat, hogy megtudd, mit szeret a legjobban malacod!

A friss vízről sem szabad megfeledkezned!

A kedvencednek sok-sok vízre lesz szüksége nap mint nap. Többféle itató is létezik – egyes malacok könnyebben tudnak inni például a Zebrapets.hu kínálatában is fellelhető a rágcsálók részére készült Trixie mintás üvegitatóból. Míg másokat egyáltalán nem zavar, ha egy egyszerű kis tálkából kell kortyolgatniuk a vizet. Függetlenül attól, hogy melyiket választod, a friss víznek a nap 24 órájában rendelkezésre kell állnia.

Pellet – valóban szükséges-e?

A legtöbb tévhittel ellentétben a pellet egyáltalán nem kötelező része a tengerimalac szokásos étrendjének, sőt akár elhízást és fogászati betegségeket is okozhatnak.

Ha azonban úgy döntesz, hogy mégis adsz a malacodnak, a mennyiség napi 1 evőkanálra történő korlátozása segíthet a fentebb említett problémák megelőzésében. Főként olyan timothy széna alapú hozzáadott gyümölcsök vagy diófélék nélküli pelletre lesz szükséged, amely stabilizált C-vitamint tartalmaz.

A rendszeres állatorvosi látogatás is elengedhetetlen

Ahhoz, hogy a kedvenced egészséges és boldog legyen, érdemes többször látogatást tenni az állatorvosnál is. Ilyenkor lemérik és megvizsgálják, továbbá, ha valamilyen kérdésed vagy aggályod van, akkor ez jó alkalom arra, hogy megvitasd őket az orvossal.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top