+ Film

Latin-Amerikai Filmnapok az Urániában

A Latin-Amerikai Filmnapok vetítéssorozat nyitófilmje Az évszázad rablása című alkotás lesz. A filmeket eredeti nyelven vetítik.

fotó: unsplash
Keresés a weben

Idén is lesznek Latin-Amerikai Filmnapok Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol argentin, brazil, ecuadori, kolumbiai és perui alkotások közül válogathat a közönség szeptember 6. és 11. között. A filmeket eredeti nyelven – spanyolul, illetve portugálul -, magyar felirattal vetítik. Az exkluzív bemutatókból is álló vetítéssorozat nyitófilmje Az évszázad rablása című argentin bűnügyi komédia, amely igaz történeten alapul: 2006-ban öt férfi kirabolt egy bankot Buenos Aires vonzáskörzetében, és a rendőri jelenlét ellenére meglépett a hatalmas zsákmánnyal.

A 2001-es gazdasági válság légkörében egy pénzintézet mesteri kifosztása sokak számára Robin Hood-i gesztusnak tűnt, az elkövetők nagy népszerűségre tettek szert. A médiában már akkor “az évszázad rablásaként” emlegetett esetet Ariel Winograd vitte mozivászonra. A szórakoztató thrillert néhány hét alatt több mint kétmillióan látták az argentin mozikban. Szeptember 7-én minden idők legnagyobb ecuadori mozis kasszasikerével, Az exemnek szeretettel című romkommal folytatódnak a filmnapok. A történet főhőse, Ariel összeomlik, amikor a barátnője elhagyja. Vissza szeretné szerezni bármi áron, még ha a világ végére is kell utaznia érte. A filmet egy humoros szkeccseket bemutató YouTube-csatorna fiatal alkotói készítették. Alfredo Bryce Echenique perui író könyve alapján készült a Julius világa című filmdráma, amelyet Rossana Díaz Costa rendezett. A történetben Julius egy kastélyban él arisztokrata rokonaival és az őket kiszolgáló népes személyzettel az ötvenes évek Limájában. A kisfiú az évek múlásával apránként elveszíti gyermeki naivitását.

A Szikla című kolumbiai filmben a Cartagenában született rendező, Rafael Martínez mutatja be szülővárosa ritkán látott arcát egy bokszoló történetén keresztül. Szeptember 10-én a brazil Laís Bodanzky Akárcsak a szüleink című alkotását láthatják a nézők. A történet főszereplője, Rosa modern, jó megjelenésű és magabiztos nő, aki tökéletességre törekszik a munkájában csakúgy, mint a magánéletben. De minél jobban töri magát, annál inkább úgy érzi, hogy hibát hibára halmoz. A filmnapok záróestéjén, szeptember 11-én a Velencében is díjazott Babenco: Szólj, ha meghaltam című dokumentumfilmje kerül vászonra, középpontjában Dél-Amerika egyik legnagyobb rendezőjével, Hector Babencóval, akinek felesége Bárbara Paz vállalta, hogy teljesíti férje utolsó kívánságát: segít neki, hogy eljátszhassa a főszerepet a saját haláláról szóló filmben, melyben félelmek, szorongások, emlékek, reflexiók és ábrándok elevenednek meg.

A Latin-Amerikai Filmnapok záróhétvégéjén délutánonként is lesznek vetítések: Az Angyal című 2018-as argentin krimi szombaton, vasárnap az Ainbo – A dzsungel hercegnője című perui animációs film, valamint a több dél-amerikai ország közreműködésével készült Monos című alkotás lesz látható. Utóbbi kamaszokból álló fegyveres gerillakülönítményről szól – áll a közleményben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top