+ Gasztro

A desszertborok és a szivarok kölcsönös szimpátiája

desszertbor

A tágabb értelemben vett desszertbor minden olyan bort jelölt, amelyet desszert közben vagy után fogyasztanak.

Sok embernek a “desszertbor” kifejezés hallatán egyből egy halom cukor képe ugrik be, és ez meglehetősen keserű benyomást kelt bennük. Hiszen a mai folyamatosan diétázó és szénhidrátmentes társadalomban ki szeretne egy olyan borzasztóan édes nedűt, amely megrepteti az inzulinszintet, és ragacsos ízt hagy a nyelven még jóval az elfogyasztása után is?

Noha a száraz borok egyre népszerűbbek, azért nem érdemes még az édes borokat sem leírni. A Humidorshop.hu kínálatában megtalálható desszertboroknak is megvan a maga helye és ideje, illetve sokoldalúbbak lehetnek, mint gondolná. A magas alkoholtartalom és a jelentős mennyiségű cukor jelenléte például ideálissá teszi őket egy szivar elfüstölése közben történő elkortyolásra.

Mi az a desszertbor?

A tágabb értelemben vett desszertbor minden olyan bort jelölt, amelyet desszert közben vagy után fogyasztanak. Pontosabban megfogalmazva, a desszertbor általában édes, igazán kifejező ízű, és magasabb alkoholtartalommal rendelkezik. Ennek ellenére megtalálhatók olyan változatai is a piacon, amelyek kevesebb mint 10% alkoholt tartalmaznak.

A borászok számos módon készíthetnek ilyen nedűket. Egyik módszer például, hogy idejekorán leállítják az erjedési folyamatot, így az élesztő nem vonja el az összes cukrot a borból. Ez a folyamat főképp a kései szüretelésű szőlővel lehetséges.

A desszertborok igazán sokféle stílusban kaphatók a gyöngyözőtől kezdve az édesen át a szárazig. Ellentétben tehát azzal, amit gondolt, nem csak “cukorbombák”. Ennél sokkal több elismerést érdemelnek.

Hogyan érdemes szivarral párosítani?

A szem előtt tartandó kritériumok lényegében megegyeznek – a szerkezetre, a tartósságra és az édességre vonatkoznak.

Ezért a könnyed, az ízét a füstölés alatt rövidebb ideig megőrző szivarokat főként enyhén strukturált, “fiatal” desszertborokkal érdemes párosítani. Míg a közepesen testes szivarok, amelyek íze a szivarozás közben viszonylag sokáig élvezhető, remek kombinációt alkotnak a hasonló paraméterekkel rendelkező, néhány évig érlelt vinóval.

Az olyan szivarok pedig, mint például a limitált kubai kiadások, a legjobban egy igazán strukturált, ízében gazdag desszertbor mellett élvezhetők.

Párosítás édesség alapján

Jó gyakorlat, ha előnyben részesítjük azokat a szivarokat, amelyek az édes aromákat szabadítják fel inkább a fűszeresség helyett, tovább erősítve ezzel a gyümölcsös jegyeket. Így kisebb az esélye annak, hogy túl markáns fűszeres vagy pörköléses jegyekkel találkozik, amelyek tönkretehetik a párosítást ezzel a borfajtával.

Itt az ideje egy pohár desszertbornak és szivarnak!

Most, hogy mindent megtanult magáról a desszertborról és annak párosításról a szivarral, ideje alkalmazni ezt a tudást a való életben.

Mint minden más borkategória, ez is sokféle ízben és minőségben lelhető fel. Lehet, hogy létezik néhány szabály a szivar mellé történő fogyasztásával kapcsolatban, de mi inkább azt tanácsoljuk, hogy legyen kísérletező kedvű, és hozza meg nyugodtan a saját szabályait!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top