+ Tudomány

Mamutbébi került elő a jég alól, tökéletes állapotban

Mamutbébi

A 140 centiméteres gyapjas mamutbébi egy hónapos lehetett, amikor elpusztult – mondta a szakértő, Grant Zazula.

Keresés a weben

Jó állapotban fennmaradt, mumifikálódott mamutbébit találtak aranyásók Kanada északnyugati részén. A fiatal gyapjas mamutot az örök fagy vidékén, a Klondike-aranymezőkön fedezték fel még kedden.

Ez a legteljesebb állapotban fennmaradt mamutmúmia egész Észak-Amerikában.

Az őslakosok a Nun cho ga (Nagy állatbébi) nevet adták a nőstény kismamutnak, amely az illetékes hatóság és a Calgary Egyetem geológusai szerint a jégkorszakban élhetett és fagyhatott bele a több mint 30 ezer éves permafrosztba.

Több százezer évvel ezelőtt gyapjas mamutok népesítették be Eurázsiát és Észak-Amerikát. A faj kb. 10 ezer éve halt ki a szárazföldön, pár eldugott szibériai szigeten ennél még jó pár ezer évvel tovább húzta.

Grant Zazula, az illetékes hatóság paleontológusa hihetetlen felfedezésnek nevezte Nun cho ga megtalálását. A mamutbébinek fennmaradt a szőre és a bőre, lábujjainak apró körmein megállapítható, hogy azok még nem teljesen keményedtek meg. A 140 centiméteres mamutbébi egy hónapos lehetett, amikor elpusztult – mondta a szakértő.

Ez a második eset a világon, hogy a gyapjas mamut egy kifejletlen példányára bukkantak. 1948-ban egy alaszkai aranybányában találták meg egy mamutborjú maradványait, az a lelet az Effie nevet kapta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top