+ PR-cikk

5 árulkodó jel, hogy figyelemzavaros a gyermeked

5 árulkodó jel

Ha azt veszed észre, hogy a csemetéd is gyakran abbahagyja a játékot, vagy elfelejt dolgokat, érdemes időt szánni otthon a figyelmének a fejlesztésére.

Az iskolaérettség feltétele (a sok egyéb mellett), hogy a leendő nebuló legalább 20 percen keresztül tudjon figyelni, és nem hagyja félbe az elkezdett tevékenységet. Ez némelyik gyereknek természetes, másoknak azonban gyakrabban elkalandozik a figyelme, így lemarad az utasításokról vagy a tananyagról.

Ha azt veszed észre, hogy a csemetéd is gyakran abbahagyja a játékot, vagy elfelejt dolgokat, érdemes időt szánni otthon a figyelmének a fejlesztésére. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mikor kezdj el figyelemzavarra gyanakodni, és arra is kapsz ötleteket, hogy hogyan kezeld.

Hogyan fejlődik a figyelem?

Gyermekünkkel együtt nő az az időtartam, amit fókuszáltan, egy dologra összpontosítva tud figyelni. A néhány hónapos baba még alig 1-2 percig, az egyéves kisded azonban már akár 10-15 percig is el tudja foglalni magát. Az életkorral együtt gyarapszik ez az idő ideális esetben egy ideig, viszont folyamatosan edzésben kell tartanunk, különben elveszítjük éberségünket. Ehhez pedig nem kell mást tenned, mint végignézni a Játékliget figyelemfejlesztő játék kínálatát, és beszerezned azokat a mozgásos vagy társasjátékokat, amiket szívesen játszana gyermeked.

  • A figyelemzavar főbb tünetei
  • Elkezd valamit, de menet közben megunja és otthagyja
  • Gyakran hagyja el a holmiját
  • Bele sem kezd olyan feladatba, amihez egy kicsivel több erőfeszítés szükséges
  • Sokat álmodozik, réveteg, nem figyel, ha hozzá beszélnek
  • Az utasításokat nem mindig tudja követni

Ez örökre így marad?

Ha több pontnál is úgy érezted, hogy igaz a gyermekedre, akkor javasoljuk, hogy otthon fejleszd a figyelmét. Jó, ha tudod, hogy a figyelemzavar ideiglenes állapot is lehet, amit külső tényezők is befolyásolnak. Viszont, ha hosszabb ideje tart ez az állapot, akkor nagy valószínűséggel tartós a probléma.

Ez akkor ADHD?

Az ADHD olyan figyelemzavart jelent, amely hiperaktivitással társul. Az is lehet gyanús, ha a lurkónál a fenti tünetek mellett elképesztő a mozgásigénye, de ez utóbbi nem minden figyelemzavaros embernél van jelen. Ha bizonytalan vagy, kérd ki szakember véleményét.

Teremts nyugodt körülményeket

Először is tisztítsd meg az otthonotokat a digitális zajtól. Ne csippanjon a telefon, ne szóljon a zene hangosan egyfolytában, és korlátozd a kütyüzésre használható időt. Figyelj arra is, hogy az alvásidő elég legyen, ugyanis nyúzottan sokkal nehezebb koncentrálni. Csináljatok közösen napirendet, amiben a kötelező feladatok mellett természetesen a játék is helyet kap. Nem csak a házi feladat lehet kötelező, hanem például a délutáni kutyasétáltatás, felsöprés, mosogatógépbe be- vagy kipakolás, stb. Csak olyan különórákra járjon, amik szükségesek vagy nagyon szereti őket, de ezekből se jusson minden napra. Valamilyen mozgásos tevékenység viszont kerüljön a napirendbe, még az őszi-téli időszakban is. Ami pedig a legfontosabb: játsszatok sokat!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top