A test támogatása megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és antioxidánsokkal elengedhetetlen az egészség megőrzése érdekében. És vigyázat! Nemcsak télen! Ez egy, a köztudatba beékelődött, de abszolút helytelen elgondolás, miszerint a szervezet roborálására elsősorban az őszi és téli periódusban van szükség. Nem, korántsem! Olyannyira nem, hogy az esetek többségében a kimerült vitamin raktárak miatt a tavaszi, nyár eleji periódus a legvédtelenebb, a test ellenállósága szempontjából. Az immunrendszer legyengül, s ezen kizárólag az optimális táplálkozás segíthet.
Mik azok a tápanyagok, amik nem maradhatnak le a tányérról és ki a pohárból?
A tavasz és a nyár azért szenzációs időszak, túl persze a kellemes meleg, majd a pezsdítő kánikula előnyein, mert a természet kincsei megbízható alapokként szolgálhatnak a szervezet felerősítéséhez. A gyümölcsök például sorban állnak a fogyasztásért. Az eper talán az első, amire mindenki a legjobban vár. Aztán következik a málna, a ribizli, az egres, a barack, a cseresznye, ami akár már májusban is élvezhető, a meggy. A felsorolást napestig folytathatnánk. A kulcs, a vásárlás pillanataiban, hogy mindig azok a gyümölcsök, zöldségek a befutók, amik idényjellegűek. Hiába lehet nyáron is kapni narancsot. Nálunk még nem terem meg, így aztán sokkalta jobb ötlet a hazai alternatívákhoz nyúlni. Amíg pedig a beérés tart, addig a borospohár színültig megtölthető finom, és antioxidánsokban dúskáló borral, ami meghozhatja az étvágyat, támogathatja a gördülékeny emésztést és még a vérképzéshez is hozzájárulhat. Utóbbi célra egyébként főleg a vörösborok az alkalmasak, lehetőleg nem fröccs, hanem színtiszta formában.
Természetesen a különböző zöldség- és gyümölcslevek is nagyszerű variációkként szolgálhatnak, de érdemes arra külön figyelmet szentelni, hogy a rosttartalom ne mérséklődjön az esetükben. Még akkor sem, ha a legtöbben jobban szeretik a szűrt verziókat. Az ok egyszerű. A rostok lassítják a felszívódást, aminek köszönhetően a cukortartalom nem vándorol azonnal a vérbe, és ráadásul a gondmentes emésztést is serkentik. Úgyhogy nem célszerű kihagyni az általuk kínált előnyöket. Főleg mivel a természet ilyen módon nyújtja át, ha nem is tálcán, de ágakon, bokrokon keresztül az ajándékait. Nem véletlenül. Minél közelebb áll a bevinni kívánt tápanyag a természetes formájához annál jobb, annál egészségesebb
Mi van, ha már unalmas a gyümölcs- és zöldségevés?
Semmi vész! Ha akad a háztartásban egy pazar asztali mixer, akkor máris készülhetnek a remekbe szabott smouthie-k, amiknek ráadásul évek óta tart a divatja. Mondjuk ez nem a szerencsének köszönhető. Egyrészt az elkészítésük roppantul egyszerű. Főleg akkor, ha a technológiai háttér adott. Érdemes erre a célra másfél liter környéki űrtartalmú berendezést választani, mert a gyümölcsök és zöldségek jócskán eresztenek vizet. Ez fagyasztott verziók esetében hangsúlyosan érvényes, de most tételezzük fel, hogy minden frissen kerül a mixelés közelébe. Másrészt a hasznos anyag koncentrációjuk kimagasló, lévén egyetlen része sem megy kárba a felhasznált terményeknek. Nem véletlenül fogalmazunk így. Ugyanis a smouthie-k elbírják a spenót, sóska, céklalevél, zellerszár jelenlétét, hogy csak a leggyakrabban alkalmazott növényeket említsük, de megférnek bennük a magok (mandula, dió, mogyoró), kókuszreszelék, kakaópor, különböző fűszerek is. Szóval a variálhatóságuknak köszönhetően esélytelen megunni őket. Na többek között ezért annyira közkedveltek!
Hogy mi az, ami nyerhető általuk? Természetesen a mennyei ízkavalkádon kívül, ami meg amúgy egy az egyben az egyéni elvárásokhoz idomítható. Nos, mivel a friss alapanyagok stimmelnek, így ezek vitamin, ásványi anyag, nyomelem és antioxidáns tartalma fokozott, szemben a mirelit vagy nem idény összetevőkkel. A felszívódás ennek köszönhetően lényegesen gyorsabb, és a hasznosulás is sokszorosa annak, mint amit a kevésbé friss alternatívák nyújtanak. Úgyhogy kétségtelenül érdemes élni ezzel a felkapott “ötlettel”, mert az ízletességen túl a szervezet erősítése is megvalósulhat áldozatok és egyéb kényelmetlenségek nélkül. A mixer pedig a végén könnyedén elmosható, hogy aztán más típusú konyhai feladatokhoz is rendelkezésre állhasson.
Meghálálja a test a törődést?
De még mennyire, hogy meg! Ha a szervezet feltöltődik, akkor onnantól kezdve megállíthatatlanná válik, s ez az a lendület, ami kitarthat akár a zordabb évszakok beköszöntéig is. Ez az az odafigyelés, ami mindenkinek jár, kijár, és aminek az érdekében túl sok mindent nem kell tenni, pusztán egy icipicit rákoncentrálni azoknak az anyagoknak az optimális mennyiségű és minőségű bevitelére, amik nagymértékben hozzájárulhatnak a jó közérzet és az ellenálló immunrendszer megteremtéséhez.