+ Tudomány

Elhunyt Ritoók Magda

Ritoók Magda

Ritoók Magda hosszú időn keresztül volt az ELTE Pszichológiai Intézetében a Tanácsadás Pszichológiája Tanszék vezetője.

Keresés a weben

Elhunyt Ritoók Magda, a magyarországi pszichológiai tanácsadás megalapítója – közölte az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) Tanácsadás- és Iskolapszichológia Tanszéke vasárnap a Facebook-oldalán.

Bejegyzésük szerint a szakember vasárnap hajnalban hunyt el 86 éves korában.

Ritoók Magda hosszú időn keresztül volt az ELTE Pszichológiai Intézetében a Tanácsadás Pszichológiája Tanszék vezetője, a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület létrehozója. Az egyetemen ő indította el a tanácsadó szakpszichológus szakirányú továbbképzést és az életvezetési tanácsadást is.

Ritoók Magda 1936. február 12-én született Budapesten. 1958-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar pszichológia-pedagógia-magyar szakán, majd gyakorló pszichológusként kezdett dolgozni, továbbá 1974-ig a Munkaügyi Minisztériumban pályaválasztási tanácsadással foglalkozott. 1974 és 1980 között a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Pedagógiai Kutatócsoportban a köznevelési rendszer tervezésén dolgozott.

Tagja volt az MTA Pszichológiai Bizottságának és a Magyar Akkreditációs Bizottságnak. A Magyar Pszichológiai Társaság, valamint a Felsőoktatási Tanácsadó Egyesület elnöki posztját is betöltötte.

Több művet is írt többek között a pályaválasztás, a nevelés, a tanácsadás pszichológiájának témájában.

2008-ban Apáczai-Csere János-díjjal ismerték el munkásságát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top