+ PR-cikk

Milyen vágódeszkát érdemes használni?

vágódeszka

A főzés egyik nélkülözhetetlen kelléke a vágódeszka, amelyből nem árt, ha többet is tartunk a konyhában, ugyanis sok mindenhez használjuk: húsok, zöldségek, gyümölcsök szeleteléséhez, vagy akár a kenyér felvágásához. Tálalónak is praktikus lehet, amin felszolgálhatunk bizonyos ételeket, mint a sültek, grillezett zöldségek, hamburgerek.

A vágódeszka mindennapjaink része, hiszen nagyon sok folyamat kiegészítő eszköze, azt azonban nem árt tudni, hogy megfelelő kezelésre és tisztításra van szüksége ahhoz, hogy ne telepedjenek meg rajta a baktériumok.

Miért előnyösebb a fa vágódeszka, mint a műanyag?

A Kerti Bútor Webáruház teakfa vágódeszkái természetes bakteriális védelemmel ellátottak, így használatuk biztonságos, nem kell betegségektől tartanunk. A teakfa egy olyan értékes keményfa, ami tartós és vízhatlan, ezért kiváló minőségének köszönhetően nagyon kedvelt anyaga ezeknek az eszközöknek.

Emellett érdemes odafigyelni a vágódeszkák higiéniai állapotára és arra, hogy melyiken mit szeletelünk. Lényeges, hogy mindenképpen legyen egy külön vágódeszkánk a húsoknak, ne azt használjuk, amelyen a zöldségeket és a gyümölcsöket is aprítjuk. Minden egyes használat után még így is alapos tisztítást igényelnek ezek a konyhai kellékek.

Bizonyított tény, hogy a fa vágódeszka sokkal biztonságosabb, mint a műanyag, mert ez utóbbin megtelepednek a baktériumok, a fa felülete viszont néhány perc alatt elnyeli azokat, amik aztán az alsó rétegekben el is pusztulnak. Megfelelő karbantartásra azonban a fának is szüksége van a tökéletes biztonságunk érdekében.

A fa vágódeszka tisztítása 

A fa vágódeszkán kevesebb baktérium marad meg, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell azonnal elmosogatni használat után. Első lépésként célszerű egy papírtörlővel eltávolítani a rátapadt élelmiszer-maradványokat, majd ezután tartsuk forró víz alá. Azt az oldalát is tisztítsuk meg, amelyiket nem használtuk, mert ott is lehetnek szennyeződések.

Ezt követően tegyünk rá néhány csepp mosogatószert és kezdjük el dörzsölni, jó alaposan menjünk át többször is a megkarcolódott részeken. Ha végeztünk, öblítsük le és töröljük szárazra. Ne tegyük a szekrénybe, állítsuk függőleges helyzetbe és várjuk meg, míg tökéletesen megszárad.

Vegyszermentes tisztításhoz ecetes vízben áztassuk a deszkát pár percig, majd ugyanúgy az öblítés és a szárítás következik.

A fa vágódeszka karbantartása

Minden hónapban érdemes elvégezni egy természetes fertőtlenítést. Tegyük ezt olyan módon, hogy először lesózzuk a deszkát, majd félbevágott citrom húsos felével átdörzsöljük mindkét oldalát. Pihentetjük 5 percig és öblítés után szárítjuk.

A teakfa vágódeszkák pengebarát felülete megvédi késeinket is a kopástól. A praktikus léhoronnyal ellátott darabok felfogják az élelmiszer folyadéktartalmát, így tiszta munkavégzést tesznek lehetővé.

Válasszunk a konyhánkba olyan vágódeszkákat, melyek hatékonyan segítik a konyhatechnológiai folyamatokat. Ezeken a deszkákon garantáltan egyszerű lesz a szeletelés.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top