+ Irodalom

Sziveri János életművének legteljesebb gyűjteménye a neten

Sziveri János

A honlap több mint ezer tételes Bibliográfia menüpontja a költő művein túl a Sziveri János műveiről szóló szakirodalmat is listázza.

Dormán László felvétele, 1983. április 26.

Irodalomtörténeti érdekességekkel bővül a Kertész Imre Intézet honlapja: péntektől elérhető Sziveri János költő, író életművének eddigi legteljesebb, több száz, eddig ismeretlen fotóval, személyes dokumentumokkal, verskéziratokkal, interjúkkal, valamint naplórészletekkel gazdagon illusztrált gyűjteménye – olvasható a Kertész Imre Intézet pénteki közleményében.

Mint írják, a 2018-ban a Kertész Imre Intézet gondozásába került a fiatalon elhunyt vajdasági költő, író, szerkesztő hagyatéka. Péntektől a www.kerteszintezet.hu honlap önálló, Sziveri János-oldalán ismerkedhetnek meg az érdeklődők az Új Symposion egykori neves szerkesztőjének életművével és írói pályájának fontosabb állomásaival.

A tájékoztatás szerint a Sziveri-hagyaték rendszerezése, valamint digitalizálása jelenleg is zajlik, ezzel párhuzamosan a költő műveinek népszerűsítése is folyamatos. 2020 szeptemberében jelent meg Sziveri János A szélherceg című válogatáskötete a Kertész Imre Intézetet is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában. A verseskötet bemutatóján barátok, művészek, pályatársak idézték meg Sziveri János emlékét és ekkor hirdetett versmegzenésítési pályázatot az intézet az alkotások népszerűsítésére.

A Kertész Imre Intézet honlapjának Sziveri János szerzői oldalán a költő lírai és drámai alkotásait, esszéit, tanulmányait, képzőművészeti és publicisztikai írásait, levelezését és szerkesztői tevékenységének egyes dokumentumait életrajzi adatokba ágyazva, kronologikus sorrendben ismerhetik meg a látogatók, különleges tétellekkel kiegészítve.

Ezek sorában láthatóak többek között a költő, író gyerekkori verseinek kéziratai; az 1972-es, az Új Symposion szerkesztőivel való első találkozásáról szóló naplójegyzetei; valamint nemrég megtalált rajzai és festményei.

A közlemény szerint a honlap több mint ezer tételes Bibliográfia menüpontja a költő művein túl a Sziveri Jánosról szóló szakirodalmat is listázza, a Galéria menüpontban egyes személyes tárgyait és képzőművészeti alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők, a Hang, Film menüpontban pedig a költő előadásában is hallhatóak versek.

A Sziveri30 pályázat kiemelkedő pályaműveiből válogatáslemez készült, az első három helyezett pedig videóklipet is forgathatott, amelyeket azóta több mint 160 ezren láttak a Kertész Imre Intézet közösségi oldalain.

A Kertész Imre Intézet honlapja hamarosan Pilinszky János, Petri György és Arthur Koestler önálló weboldalaival bővül.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top