+ Film

Ukrán filmesek az orosz kulturális propaganda ellen

Az ukrán filmesek közleményben álltak ki a bojkott mellett, és bírálták azokat, akik nem ítélték el az Ukrajna elleni orosz támadást.

fotó: unsplash

Vezető ukrán filmesek – köztük Roman Bondarcsuk, Nariman Alijev, Alina Gorlova és Valentyin Vaszjanovics – az orosz kulturális propaganda bojkottjára szólítottak fel – írta hétfőn a The Guardian brit napilap. Hét ukrán filmes közleményben állt ki a bojkott mellett, és bírálta azokat az orosz filmeseket, akik nem ítélték el az Ukrajna elleni orosz támadást.

„Kulturális vasfüggönyt kell leengedni Oroszország köré. Meg kell szüntetni minden kulturális együttműködést egy olyan terrorista ország képviselőivel, amely az egész világ elpusztításával fenyeget. Állítsunk le minden kommunikációt azokkal a rendezőkkel, akik továbbra is a szovjet paradigmában élnek, és a birodalmi ideológia által mérgezett üzeneteket népszerűsítik a civilizált világban”

– fogalmazott Vaszjanovics, akinek Atlantis című filmjét 2019-ben a velencei filmfesztiválon mutatták be.

Az orosz kulturális élet kiemelkedő személyiségei közül Bondarcsuk személy szerint az operaénekes Anna Netrebkót is bírálta, aki a napokban lemondta a New York-i Metropolitan Operában való fellépéseit. Bondarcsuk hangsúlyozta, hogy az ukránok szabadságukat és létezésük jogát védelmezik.

„Szükségünk van segítségre. Korlátozni kell az orosz kultúra befolyását a világban. A kultúra készítette elő ennek a háborúnak az ideológiai alapját… Segítsetek Ukrajnának túlélni ezt a háborút”

– írta. Aliev, akinek Evge (Hazatérés) című filmje az 1944-ben a térségből tömegestül deportált krími tatárok sorsával foglalkozott, közleményében kiemelte:

„Oroszország a világ szeme láttára jogtalanul és ok nélkül megtámadott egy szuverén országot. Az orosz kultúrát az orosz hatóságok mindig is felhasználták bűntetteik legalizálására. Az orosz film és kultúra bojkottja kísérletet tehet arra, hogy megtisztítsák a világot egy terrorista állam propagandájától”

Az ukrán filmesek az Oroszországban öt évre bebörtönzött, 2019-ben szabadult filmes, Oleg Szencov és az ukrán producer Gyenyisz Ivanov korábbi, Oroszország elleni bojkottra felszólító közleményeihez csatlakoztak. Szencov, akit terrorizmus vádjával ítéltek el, mert 2014-ben demonstrációt szervezett a Krím orosz annektálása miatt, közleményében úgy fogalmazott:

„szülőföldemet kíméletlenül lövik szárazföldről, tengerről és levegőből. Az orosz bombák ukrán gyerekekre hullanak. Szükségünk van az Önök támogatására. Az értelmiségiek és művészek támogatására, akik szemben állnak Putyin véres rendszerével. Akiknek az emberi élet mindennél többet ér. Kérem a támogatásukat az orosz filmgyártás bojkottjához”.

Ivanov, Szencov új filmjének producere nyílt levélben írt arról, hogy „az oroszok háborús agressziója a függetlenség elleni és az értékek és jogok elleni háborúvá változott. Ennek nevében kérem, hogy támogassák az orosz filmek bojkottját minden nemzetközi filmes eseményen és minden nemzetközi szervezetben.

Vaszjanovics a jelentések szerint egy Kijev melletti faluban van, Szencov csatlakozott Kijev védőihez. Bondarcsuk jelenleg Ukrajna nyugati részén tartózkodik, miután megszervezte gyermekei kimenekítését. Gorlova Kijevben az önkéntes védők közé állt, Ivanov pedig Kijevtől 30 kilométerre egy faluban végez önkéntes szolgálatot.

Az Odesszai Filmfesztivál közleménye szerint Pasa Li színész az Irpiny elleni orosz támadásban hunyt el. A fiatal színész a múlt héten csatlakozott a helyi védelmi erőkhöz, és a közösségi médián posztolt magáról egyenruhás képet – számolt be róla a brit lap.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top