+ művészet & politika

A francia kulturális intézmények nem fogadnak orosz kormánypárti alkotókat

A párizsi Opera szolidaritását fejezi ki minden olyan művésszel, aki tiltakozik a Oroszország hatalmi agressziója ellen.

fotó forrása: lindner-group.com
Keresés a weben

Franciaországban mintegy hetven kulturális intézmény a Libération című napilapban közzétett nyílt levélben jelezte, hogy szolidárisak az Ukrajna elleni orosz invázió művészáldozataival, készek ukrán művészek fogadására annak érdekében, hogy azok “folytani tudják művészi tevékenységüket, és hogy az ukrán kultúra továbbra is szabadon tudjon létezni”. Az intézmények ugyanakkor azt is jelezték, hogy Oroszország kormánypolitikáját támogató művészekkel nem kívánnak tovább együttműködni.

Az aláírók között van a párizsi Opera is, amelynek igazgatója, Alexander Neef közleményében “mély megdöbbenését fejezte ki az ukrajnai orosz invázió” miatt.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a “Franciaország és Oroszország közötti szoros és erős kapcsolat” példája a Párizsi Nemzeti Operaház története, példaként említve művészeket, zeneszerzőket, táncművészeket, koreográfusokat (Szergej Gyagilev, Mogyeszt Muszorgszkij, Rudolf Nurejev, Marius Petipa, Szergej Prokofjev, Igor Sztravinszkij, Pjotr Csajkovszkij).

Az intézményünk továbbra is műsoron tartja ezt a kulturális örökséget” – szögezte le az Opera igazgatója. Az intézmény ugyanakkor “ügyelni fog arra, hogy ne működjön együtt orosz kulturális intézményekkel, sem olyan művészekkel, akik nyíltan támogatják az orosz rezsimet“.

A párizsi Opera a közlemény szerint kifejezi szolidaritását “minden olyan művésszel, aki tiltakozik az orosz hatalom agressziója ellen, és üdvözli mindazok döntését, akik feladták a rezsimhez köthető tevékenységüket”.

Párizs legnagyobb presztízsű koncertterme, a Philharmonie de Paris is jelezte, hogy lemondja minden olyan művész fellépését, aki a jelenlegi orosz vezetést támogató kijelentést tesz nyilvánosan, de nem várja el az orosz művészektől, hogy hivatalosan állást foglaljanak Moszkvával szemben – tudatta Olivier Mantei igazgató.

A párizsi koncertteremben – ahol évente átlagosan négy nagy orosz zenekar és tucatnyi orosz művész és karmester ad koncertet -, lemondta Valerij Gergijev orosz sztárkarmester fellépését, mert az nyíltan Vlagyimir Putyin politikája mellett foglalt állást, valamint elmarad a szentpétervári Mariinszkij Színház áprilisi vendégszereplése is.

A Philharmonie de Paris nemet mond a Putyin-párti művészekre, de megőrzi a kapcsolatot az orosz kultúrával” – mondta az igazgató az AFP hírügynökségnek. Ennek jegyében március 22-én Jekatyerina Gubanova orosz énekesnő, áprilisban pedig Daniil Trifonov zongoraművész ad koncertet.

Eközben a párizsi múzeumok attól tartanak, hogy az európai uniós szankciók részeként a hatóságok esetleg lefoglalhatják a náluk kiállított orosz tulajdonú műalkotásokat. Ez a félelme a Le Monde című napilap tudósítása szerint a párizsi Louis-Vuitton alapítvány művészeti múzeumának is a Morozov-testvérek legendás impresszionista gyűjteményét bemutató egyedülálló kiállítása miatt, amely Vlagyimir Putyin személyes jóváhagyásával jött létre, bár a gyűjtemény, mint bármely jelentős műalkotás egy rendelet alapján nem foglalható le a kiállítás ideje alatt.

A több mint egymillió látogatót vonzó tárlaton kiállított műveknek április 3-án kellene visszaindulniuk Oroszországba, de az alapítvány szerint “sem az orosz partnerek, sem a párizsi orosz nagykövetség egyelőre nem jelentkeztek értük”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top