+ Irodalom

Julija Jakovleva orosz-ukrán író: Vérzik a szívem!

Julija Jakovleva

Julija Jakovleva: A háborút a legnagyobb érték, az emberi élet elleni bűntettnek tekintem. Érjen véget a háború azonnal.

Keresés a weben

Julija Jakovleva (orosz író, újságíró és színikritikus, a Jön a vadász, meglátja című kötet szerzője) üzenetét osztjuk meg olvasóinkkal – írja a Helikon kiadó Facebook-oldalán.

„E borzalmas tragédia közepette, melynek szemtanúi vagyunk, szükségesnek érzem, hogy megszólaljak úgy is, mint orosz író, és úgy is, mint orosz–ukrán származású ember. Olyan fájdalom és szomorúság tölt el, melyet szavakkal nem lehet leírni. Szemernyire sem támogatom azt az államot, amely elindította a háborút, és teljes szívemmel kívánom, hogy azonnal érjen véget.

A háborút a legnagyobb érték, az emberi élet elleni bűntettnek tekintem. Vérzik a szívem mindazokért, akik akár ezen, akár azon az oldalon most szenvednek. Ez a személyes álláspontom, de biztos vagyok benne, hogy sok orosz ugyanígy érez most.”

Julija Jakovleva

A Helikon kiadó Julia Jakovleva könyvéről:

Az 1930-as évek elején járunk, Leningrádban – az egykori birodalmi főváros mindennapjai a kollektív bizalmatlanság és az állandósult erőszak jegyében telnek.

Vaszilij Zajcev nyomozót és társait egy rejtélyes gyilkosságsorozat felderítésével bízzák meg: az elkövető minden esetben szokatlan ruhákba öltöztette és teátrális pozitúrákba állította áldozatait, mintha valamiféle morbid „életképeket” igyekezett volna megalkotni a holttestekből.

Leningrádban azonban különösen nehéz feladat kideríteni az igazságot: a hatóságoktól rettegő lakosokat szinte képtelenség őszinte vallomásokra bírni, a folyamatos tisztogatásnak kitett rendőrség tagjai pedig egymást is éberen megfigyelik, a hivatali bürokrácia hátterében kíméletlen intrikák zajlanak. Zajcev homályos múltja miatt maga is bármikor a szovjet államvédelmi szervek célkeresztjébe kerülhet – és egy éjszaka végül eljön érte a fekete autó…

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top