+ Képzőművészet

Koronczi Endre: A szél mögé kellene állnom

Koronczi Endre

2022. február 19-én, szombat délután 15:00-16:00 óra között a Zsolnay Negyedben Koronczi Endre tárlatvezetést tart.

Koronczi Endre: A szél mögött – Az emlékezés formái 2.

2022. február 19-én, szombat délután 15:00-16:00 óra között a Zsolnay Negyedben Koronczi Endre tárlatvezetést tart az m21 Galériában látható, Az emlékezés formái 2. c. csoportos kiállításhoz kapcsolódóan, valamint 17:00-19:00 óra között az Apolló Moziba várja az érdeklődőket A szél mögött c. filmjének közönségtalálkozóval egybekötött vetítésére.

„Ha az ellenkező oldalról szeretném a szelet megfigyelni, akkor a szél mögé kellene állnom. Látnom kellene, hogy melyik ez eleje és melyik a háta. Hogy a visszájáról is megfigyelhessem. Mert ha valamit meg akarok ismerni, akkor mögé akarok látni. A fonákját is. Hogy értsem. De a szélnek nincs eredete. Nem tudok mögé nézni.”

Részlet A szél mögött című film narrációjából, 2019

Az emlékezés formái térben és időben folyamatosan alakuló kiállítás, melynek egyes alkotásai aktivizálják a látogatók érzékszerveit, audiovizuális emlékképeket, személyes élményeket és hangulatokat megidézve a látás, a hallás, a tapintás, az ízlelés és a szaglás gesztusain keresztül. A látogatók Koronczi Endre: Ha a kanálból kifújja a szél a levest c. térspecifikus installációjának terében saját megfigyeléseik és interakcióik által tapasztalhatják meg önnön jelenlétük időtlenségét. A kint és a bent világát összekapcsoló, falakon átívelő fóliatestet öltő alkotás a szelet, mint időérzékelésünk egy lehetséges médiumát ragadja meg.

Az Apolló Mozi nagytermében egyszeri alkalommal látható A szél mögött c. kilenc jelenetből álló lírai film kísérleti eszközökkel vizsgálja a szelet, a lélegzetet, a sóhajt. A szelet, mely a fák között fúj, és a szelet, mely a mellkasunkban fúj. A különös vonzású helyek és a jelentéktelen cselekvések rétegződéséből kibontakozó képsorok egyszerre szólnak a fenséges megtapasztalásáról és az elérhetetlen megfigyeléséről. A láthatatlan és a megfoghatatlan megértéséről.

Koronczi Endre

Koronczi Endre képzőművész, médiaművész, festő, grafikus, az ikOn.hu alapítója. Évtizedek óta dolgozik a széllel, melyen keresztül a láthatatlant és az anyagtalant igyekszik megérteni és megjeleníteni. Filmkockákon, fotókon, rajzokon, beltéri és kültéri installációkon keresztül, a Ploubuter Park imaginált „lelőhelyein”.

Jegyvásárlás a kiállításra az m21 Galéria jegyértékesítő felületein online és személyesen. A kizárólag csak a filmvetítésre szóló külön belépők pedig korlátozott számban az Apolló Mozi oldalán és jegypénztárában válthatók.

https://m21.pecsigaleriak.hu/

https://www.apollopecs.hu/a-szel-mogott/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top