+ művészet & politika

Fekete Péter kulturális államtitkárt lopás miatt feljelentik

l. simon lászló fekete péter

Elszomorítónak nevezték, hogy Fekete Péter államtitkár önhatalmúlag egy másik intézménybe vitte Esterházy Péter író focilabdáját.

MTI/Kovács Attila
Keresés a weben

Folytatólagosan elkövetett lopás miatt feljelentést tesz Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ellen Brenner Koloman, az országgyűlés jobbikos alelnöke. A képviselő ezt más ellenzéki politikusokkal közösen tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be.

Brenner Koloman azt mondta: “nagy nyilvánosság előtt tett vallomásának” tekinthető, hogy az államtitkár “a nyílt színen vallott arról, hogy alkalmanként a magyar polgárok közgyűjteményéből bizonyos tárgyakat a sajátjaként kezel”.

Az ellenzéki politikus szerint az ügy szimbolikusan mutatja meg “a fideszes egypárti túlhatalom végtelen erkölcstelenségét”.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda kultúráért is felelős alpolgármestere a tárgy értékétől függetlenül mélységesen elszomorítónak nevezte, hogy egy államtitkár önhatalmúlag egy másik intézménybe vitte Esterházy Péter író focilabdáját. A szimbólum a fontos, ahogy a fideszes rendszer működteti az országot; a hatalom birtokosai azt gondolják, hogy az emberek és a törvények felett állnak – fogalmazott. Hozzátette, a fennálló rendszer csaknem 12 éve “mérgezi Magyarország levegőjét” kulturális, gazdasági, társadalmi és szellemi értelemben is.

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa kiemelte: az ellenzéki összefogás pártjai választási győzelmük után azonnal leállítják a múzeumok “szakmailag indokolatlan költöztetését”, így a természettudományi múzeum – szerinte a gyűjtemény jelentős hányadát veszélyeztető – Debrecenbe helyezését is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top