+ Film

A világ legrosszabb embere – Mi számít megcsalásnak?

a világ legrosszabb embere

A világ legrosszabb embere: Ebben a filmben szinte minden benne van, ami egy életben megtörténhet veled…

A világ legrosszabb embere, norvég-francia-svéd-dán-amerikai vígjáték, filmdráma, 121 perc, 2021, Rendezte: Joachim Trier. Forgalmazza: Mozinet.

Ebben a filmben szinte minden benne van, ami egy életben megtörténhet

A húszas-harmincas évei fordulóján járó Julie (Renate Reinsve) története zajos sikert aratott a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, elnyerte a legjobb színésznő díját, majd a világ fesztiváljait bejárva mindenhol újabb rajongókat gyűjtött. Julie-t négy éven keresztül követjük, a norvég lány a szerelmi életében és karrierjében is a helyes, sorsfordító döntéseket próbálja meghozni – még ha egyszer megfontolt, máskor elhamarkodott választásaival fájdalmat is okoz a szeretteinek, vagy éppen saját magának. Ahhoz, hogy Julie élete egyenesbe jöjjön, először önmagát kell megtalálnia és elfogadnia – rögös út vezet ennek beismeréséhez.

Azt kérdezte a főszerkesztőm, lenne kedved megnézni ezt a szerelmes filmet és írni róla (A világ legrosszabb embere – a szerk.)? Válaszom: persze, szerelmes filmet bármikor! Ezzel a laza könnyedséggel indultam útnak a pár héttel korábbi interjúm után, amit a Nem hagytak nyomokat lengyel főszereplőjével készítettem. Oda enyhén szorongva mentem, mert egy olyan múltat hozott vissza az életembe, amire már nem szívesen emlékszem vissza. De mégis magával ragadott, visszarepített azokba a szorongó időkbe. Varsó, 1983. Esetemben Románia, 1989-ig. Amikor négy évet vártunk egy útlevélre, és a családom még abban a szerencsés helyzetben volt, hogy nem zaklatta a szekuritáté. Aki része volt ennek a kornak, tudja, hogy milyen nehéz visszamenni oda. Viszont a Tomasz Zietek 32 éves lengyel színésszel készült interjú sokkal jobb hangulatban zajlott, mint amit a film súlyossága és drámaisága előrevetített (Közvetlenül a film premierje előtt közöljük – a szerk.).

a világ legrosszabb embere

De ugorjunk vissza a január 11-ei reggelhez. Sajtóvetítés 10 órakor a Puskinban. Eleve rég voltam moziban, és meglehetősen furcsa reggel 10-kor moziba menni. Mindenki megy munkába, te meg mész moziba. Persze, ez is munka… Napsütötte, de hűvös idő van. Úgy 20 perccel korábban érek oda, élvezem a napsütést. A Semmelweis utcába pont besüt a nap, még így januárban is. Kihasználom az utolsó D-vitamin infúziót is a húsz percből, majd besétálok a kezdésre. Sajtóvetítésről lévén szó, viszonylag szellősen, „kellő távolságra” ülünk egymástól, persze maszkban. Egészen odáig jól érzem magam, amíg az előttem lévő nő el nem kezd köhögni. Mocorogni kezdek. Átüljek, ne üljek? Végül rábízom magam a Jóistenre. És hát csak köhög, mert hideg van, és utolsó pillanatban loholt be.

A film előtt bejátszanak egy-két előzetest, ami furcsa, mert sajtóvetítésen ezt a részt ki szokták hagyni. Szóval újra szembe találom magam Tomasszal. Most már máshogy nézek rá, mert láttam az emberi arcát, a kedvességét, és tudom azt, hogy a The Fruitcakes zenekara a mindene a filmeken kívül, amit csak akkor vállal, ha megdobogatja a szívét.

Kezdődik a „szerelmes” film. Annyi segítséget kapunk, hogy lesz prológus, 12 rész és epilógus. Szóval, ha a 6. résznél úgy érzenénk, hogy vajon mi történhet még, tudjuk, hogy fog. És valóban. Laza pályaválasztási, önkeresési felütéssel indul a történet. Julie, 30 körüli bájos lány. Ezt a könnyedséget vetíti elő az első jelenet. De mire a végére érsz a 12 résznek, már nem ez a könnyedség uralkodik el rajtad. Sokkal inkább az az azonosulás, hogy ebben a filmben szinte minden megtörténik, ami egy emberi élet során megtörténhet, még így is, a Julie életének első szakaszában. Ismerkedés, szex, beköltözés, hány polc az enyém, első körben. Majd jön a kicsit mellékszereplő vagyok az életedben életérzés, mert téged csak a szakmád érdekel. Indul a határvonalak feszegetése, mi számít megcsalásnak, mi nem. Ha megharaplak, az megcsalás? Többet nem árulunk el… Azt hiszem, mindenki eljátszott ezzel a gondolattal, hogy meddig lehet elmenni hűtlenség nélkül.

a világ legrosszabb embere

Aztán jön a családi hétvége, zsibongó gyerekekkel, az édesanya ebbéli reményteljes elvárásai másodszülöttje révén is. Aztán jön a pillanat, amikor visszatér újra a rejtélyes idegen. De a filmet nem illik elmesélni…

Egy biztos, ebben a filmben majd minden benne van, ami egy életben megtörténhet: szerelem, szakítás, önkeresés, gyerekvállalás, betegség, elveszítés, felismerés, önmagadra találás, az élet bonyolult, de szép folyománya. Mindez a skandináv filmek nagyon tiszta, egyszerű, természetes szókimondásával. Azt nem tudom, hogy milyen ezt a filmet úgy végignézni, hogy valaki ezek közül nem mindegyiket élte át, de a magam részéről szinte mind megtörtént. Szóval szeretem Julie-t.

 • A filmet ezekben a mozikban láthatod Pesten
 • És országosan:
  Békéscsaba – Center mozi – felirattal
  Cegléd – George Pal mozi
  Debrecen – Apolló mozi – felirattal és szinkronnal is
  Debrecen – Cinema City – szinkronnal
  Győr – Cinema City – szinkronnal
  Kecskemét – Otthon mozi – felirattal
  Kiskunhalas – Halasi mozi
  Martfű – Martfűi mozi
  Miskolc – Cinema City – szinkronnal
  Miskolc – Uránia-Béke mozi
  Nyíregyháza – Krúdy mozi
  Paks – Paksi mozi
  Pécs – Apolló mozi – felirattal
  Pécs – Cinema City – szinkronnal
  Sárospatak – A mozi
  Szeged – Belvárosi mozi – felirattal
  Szeged – Cinema City – szinkronnal
  Szentendre – P’art mozi
  Székesfehérvár – Barátság mozi
  Székesfehérvár – Cinema City – szinkronnal
  Szolnok – Tiszapart mozi
  Szombathely – AGORA-Savaria Filmszínház
  Zalaegerszeg – Art mozi
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top