+ PR-cikk

Mit érdemes tudni a domain nevekről?

domain

Az Internet Szolgáltatók Tanácsánál vagy regisztrátorok útján, regisztrációval lehet használati jogot kapni a domain nevekre.

A vállalkozások életében nagy jelentősége van a domain neveknek. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy vállalkozóként mit kell feltétlenül tudni a domain nevekről.

Az angol domain szó jelentése: birtok, tartomány. Minden weboldal esetében egyedi, kereshetővé és egyszerűen beazonosíthatóvá teszi a weboldalt. Végződése utalhat az országra, például .hu, .de, illetve egyéb végződések is választhatóak, például .com, .info. További, vállalkozással kapcsolatos hasznos cikkek olvashatóak a Billingo blogjában.

A választás során figyelembe kell venni az oldal célját

Az Internet Szolgáltatók Tanácsánál vagy regisztrátorok útján, regisztrációval lehet használati jogot kapni a domain nevekre. A részeit a https://www.pelda.hu/ neven keresztül mutatjuk be. Ebben az esetben a https:// a protokoll, a www az aldomain, a pelda a domain és a .hu a TLD (tartomány).

A vállalkozások többnyire azért vásárolnak domain nevet, hogy ezen üzemeltessék a webáruházukat vagy a honlapjukat, a választás során mindenképpen figyelembe kell venni az oldal célját. Saját domain névvel egyedivé és egyszerűen beazonosíthatóvá tehető az e-mail-cím is, szóval mindenképpen érdemes a céges ügyeket az ingyenes szolgáltató e-mail címe helyett saját márkás változattal bonyolítani. A saját domain néven korlátlan számú e-mail-cím létrehozható.

Az ellenőrzésére is van lehetőség

A domain átirányítására is szükség lehet például abban az esetben, ha több domain nevet foglalunk le, például egy .hu és egy .com végződésűt, amely esetben a fő domainre egyszerűen átirányítható az összes többi.

A domain ellenőrzésére is van lehetőség. Erre például akkor lehet szükség, amikor meg akarjuk találni a tulajdonosát adásvétel miatt. A központosított internet regisztereknek köszönhetően bármikor egyszerűen hozzá lehet férni a tulajdonos adataihoz. A .hu végződések esetében a lekérdezés az Internet Szolgáltatók Tanácsának honlapján tehető meg, itt azt is lehet ellenőrizni, hogy az adott domain foglalt-e.

Minden nyilvános információ egyszerűen megtekinthető

Amennyiben foglalt, minden nyilvános információ egyszerűen megtekinthető. Például cég esetén látható a regisztrációkor megadott telefonszám és cím. Ha természetes személy a tulajdonos, akkor az információk adatvédelmi okok miatt nem nyilvánosak. Ebben az esetben a regisztrátornak érdemes üzenetet írni. A nem .hu végződésű domainek esetében a nemzetközi whois adatbázisban lehet keresni.

Korábban sok cég SEO alapon választott domaint, azonban ennek a jelentősége az utóbbi időben visszaszorult, ugyanis a Google csökkentette a találati listára való hatását. Ráadásul spamnek is tekintheti az agyonkulcsszavazott domaineket. Érdemes inkább olyan változatot választani, amely a márkát és az erős kulcsszót egyaránt magában foglalja. SEO szempontból nem kell feltétlenül a domain névre fókuszálni, sokkal inkább a weboldal tartalmára.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top