+ Zene

Bay Zoltán föltalálta a háromdimenziós hangszórót

Bay Zoltán

Bay Zoltán megjegyezte, hogy a magas hangsugárzót jelenleg az egyik legjobbnak tartják a nemzetközi piacon…

Keresés a weben

Bay Zoltán magyar mérnök találmánya, a BAYZ hangsugárzó paradigmaváltást hozhat az audiotechnikában. A hangfalat csütörtökön mutatták be a sajtónak a BMC-ben.

“Az eszköz innovációja, hogy az eddigi tradicionális kétdimenziós membránhoz képest egy háromdimenziós henger rezgése generálja a hanghullámokat”

– mondta az eseményen Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára.

A több évtizedes fejlesztés eredményeképpen megvalósult hangfal a hagyományos technológia által a magas hangoknál eddig elérhető 5 fok helyett 360 fokos szögtartományban sugároz.

Az ITM fontosnak tartja a valorizáció folyamatát, vagyis a rendelkezésre álló értékek hasznosulását. A találmány korábban VALOR Hungariae Zrt., jelenleg az Express Innovation Agency Zrt. VALOR i2b Központ befogadott projektje, amelyet a Központ tanácsadóként mentorál. Az innováció állami erőforrást (pályázatot, kockázati tőkét) nem kapott, nem is jelentkezett rá, ugyanakkor tanácsadóként segítséget élvez a Központtól a projekt előrehaladásában.

“Negyven éve foglalkozom különböző hangtechnikai eszközök tervezésével, első szabadalmam 1982-ben egy erősítőhöz kapcsolódott. Tervezési filozófiám minél jobb minőségű hang kialakítása. A BAYZ hangfal lényege, hogy természetes hangvisszaadást nyújt, gyakorlatilag koncertélményt biztosít a hallgatónak”

– emelte ki az eseményen Bay Zoltán.

A BAYZ az eddigi hangszórókhoz képest sokkal kellemesebb és holografikus teret képes kialakítani maga körül, ami közelebb áll az emberi fülhöz, mint a hagyományos megoldások. Bay Zoltán megjegyezte, hogy a magas sugárzót jelenleg az egyik legjobbnak tartják a nemzetközi piacon.

A hangfal egy szénszálas dobozban foglal helyet, két darab íves kialakítású rezonátor testben. A feltaláló kiemelte: a doboz előnye, hogy kis tömegű, ezáltal más szintű megszólalásra képes.

“Belül olyan aerodinamikailag tervezett megoldásokat használtunk, amely meggátolja, hogy a doboznak saját hangja legyen, illetve kevésbé kelt zajt a levegő mozgása során”.

Az eszköz már mintegy tizenöt nemzetközi elismerésben részesült, egy hónappal ezelőtt megkapta a Magyar Formatervezési Tanács Formatervezési Díját – utóbbit Bay Zoltán személyesen csütörtökön vette át a BMC-ben a helyettes államtitkártól.

Fuchs Balázs, az Express Innovation Agency vezérigazgatója elmondta: szándékuk, hogy egyetlen magyar innováció se vesszen el, mindegyiket tudják segíteni megszületésétől kezdve egészen akár a nemzetközi piacig.

A hangszóró nemzetközi siker felé tart a csúcsteljesítményű high-end hangfalak piacán. Már több mint egytucat disztribútora van az Egyesült Államokban, Kínában, Japánban, Dél-Koreában, Hongkongban, Szingapúrban, a Fülöp-szigeteken, Oroszországban és Európában.

Bay Zoltán beszámolt arról, hogy idén ősszel meghívást kapott a londoni Rolls Royce Club rendezvényére is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top