+ Életmód

A Mikulás kilövésével fenyegetőzött egy férfi

mikulás

A közlések szerint, a fenyegetés miatt a Mikulás golyóálló mellényt viselt az Apeldoornban rendezett 25 ezer fős népünnepélyen.

Keresés a weben

Egyhetes börtönbüntetésre ítéltek egy holland férfit, aki 2019-ben novemberében, az egyik közösségi médiafelületen, a Mikulás (Sinterklaas) szerepét alakító személy “kilövésével” fenyegetődzött – jelentette szerdán a helyi sajtó.

A közlések szerint, a fenyegetés miatt a Mikulás golyóálló mellényt viselt az Apeldoornban rendezett 25 ezer fős népünnepélyen. A fenyegetődző férfit, két másik társával együtt, az ünnepély kezdete előtt egy nappal tartóztatták le.

Sajtóinformációk szerint Michael Van Zejl a Majority Perspective nevű antirasszista szervezet aktivistája. Ez az alapítvány 2018-ban pert indított a holland állam ellen, a nemzeti karácsonyi ünnepkörhöz kötődő, diszkriminatívnak vélt Fekete Péter (Zwarte Piet)-hagyomány eltörléséért.

A holland tradícióknak megfelelően a Fekete Péter – a Mikulás segédje – koromfeketére mázolt arcú figura. Kritikusai azonban úgy vélik, hogy a fekete bőrű emberek negatív sztereotípiája, és a hétköznapi rasszizmus szimbóluma. Egyesek véleménye szerint a fekete bőrű állampolgárok közül sokan a rabszolgaság örökségeként értelmezhetik a feketére festett arcú, afroparókás, jelmezbe öltöztetett figurát.

Az apeldoorni ünnepség napján a rendőrség még 12 embert helyezett őrizetbe, többek között radikális jobboldali szervezetek szimpatizánsait, akik a Fekete Péter-hagyomány fennmaradását támogatják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top