+ Történelem

Elhunyt a Kreml főorvosa

Jevgenyij Csazov

Jevgenyij Csazov Brezsnyevtől Gorbacsovig a Szovjetunió Kommunista Pártja főtitkárainak személyi orvosa volt.

Elhunyt Jevgenyij Csazov kardiológus akadémikus, aki 1967 óta a szovjet egészségügyi tárca 4. főosztályának vezetőjeként csaknem két évtizeden át volt „a Kreml főorvosa”.

1987 és 1990 között egészségügyi miniszterként vaszkuláris központok hálózatának fejlesztésébe kezdett az országban. A szívinfarktusos betegek kezelésének és a fibrinolizin alkalmazásával történő vérrögoldásnak általa kidolgozott módszere nemzetközileg elismert volt. Az általa kifejlesztett trombolitikus terápiáért 1982-ben megkapta Lenin-rendet.

Jevgenyij Csazov Brezsnyevtől Gorbacsovig a Szovjetunió Kommunista Pártja főtitkárainak személyi orvosa volt. Ezt a funkcióját Borisz Jelcin orosz elnök mellett is megőrizte, s emellett hazája politikai, kulturális és katonai elitjének számos más ismert személyiségét is kezelte. Az erről szóló történeteket 2012-ben jelentette meg Így mentek el a vezérek – A Kreml főorvosának feljegyzései című bestsellerben.

Utolsó éveiben az orosz nemzeti kardiológiai kutatóintézet tiszteletbeli igazgatója volt. A 92 esztendősen eltávozott orvos a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja volt.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    Te jó ég!
    Mi mindent láthatott!
    Mi mindent tudott…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top