+ Képzőművészet

Az Artézi Galéria őszi tárlatán 7 kiállító szerepel

Artézi Galéria

Érdemes megtekinteni az Artézi Galéria kiállítását, amely 2021. november 24-ig látogatható előzetesen egyeztetett időpontban.

Kint még ezer színeiben pompázik az ősz, bent az Artézi Galéria falain színes és fekete-fehér grafikák láthatók kortárs képzőművészektől. A színesek – Bodnár Imre, Láng Eszter, Molnár Iscsu István, Simon Zoltán és Szemethy Imre – és a fekete fehérek – Lőrincz Róbert, P. Boros Ilona, Molnár Iscsu István és Szemethy Imre – jól kiegészítik egymást.

A hét kiállító művész 1945 és 1960 között született, a rendszerváltás előtt kezdték tanulmányaikat, a pályára való felkészülést. Közülük többen is rajztanárként végeztek vidéki főiskolán, majd a 90-es évek után szereztek a Képzőművészeti vagy az Iparművészeti Egyetemen diplomát. Van, aki tudatosan vállalja, hogy autodidakta (Simon Zoltán egyike a szakmailag legfelkészültebb grafikusoknak, profi egyedi és sokszorosított grafikákat alkotóknak). Van, aki más értelmiségi szakmák mellett tanult bele a vizuális művészetekbe (Láng Eszter).

Egy kivételével, mindenki vidéki városban vagy falun született (Szemethy Imre Budapesten) és többségüknek erős a kulturális kötődése származásuk, gyermekkoruk színhelyéhez; szervezői, támogatói a helyi művészeti életnek. Mindannyian rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi – egyéni és csoportos – kiállításokon.

A mostani kiállítás címe pontosan jelzi, hogy mi volt a törekvésük: bizonyítani, hogy a művek tartalmilag és technikailag egyszerre kapcsolódhatnak a múlthoz, a hagyományokhoz és a jelenhez, a mai kor nyelvezetéhez. Szinte egységes látványt nyújt a kiállítás: a bemutatott művek egyszerre mutatnak figurális és nonfiguratív részleteket, összekapcsolnak többféle ábrázolásmódot. Szürreális, expresszív, lírai absztrakt stílusjegyek, utalások mitologikus narratívákra, szimbolikus jelentésrétegekre. Rézkartól, tustól a kollázson át a printig, a digitális nyomatig sokféle technikával dolgoznak a metszett vagy nyomott papírra. Az alkotások többsége munkaigényes, gondosan kivitelezett.

A megkülönböztethető, a művészt azonosítható kézjegyekről (mint pl. Szemethy Imre, Molnár Iscsu István, Simon Zoltán) itt terjedelmi okokból nem beszélhetünk, de a gazdag művészeti alkotások, valamint a műfaji kulinaritás miatt is (ti. kevés grafikai kiállítás van Budapesten) érdemes megtekinteni az Artézi Galéria kiállítását, amely 2021. november 24-ig látogatható előzetesen egyeztetett időpontban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top