+ Zene

Eötvös Péter rangos spanyol művészeti díjat kapott

fotó: Csibi Szilvia / Müpa
Keresés a weben

A spanyol BBVA bank 2008-ban alapította a rendkívül rangosnak számító BBVA Frontiers of Knowledge Awardot, melyet számos tudományterületen ítélnek oda, és egyetlen művészeti kategóriában. A zene és opera kategóriában korábban Pierre Boulezt és Kurtág Györgyöt is díjazták, és a díj 2020-as kiadásának művészeti díját Eötvös Péternek ítélték oda eddigi munkásságáért.

A díjról minden évben független kuratórium dönt, nemzetközi szaktekintélyek és művészeti szervezetek jelölései alapján. Eötvös Péter karmester, zeneszerző, professzor a második magyar alkotó, aki elnyeri ezt a neves díjat.

Eötvös Péter 1944-ben a soknemzetiségű Erdélyben született, ahol Bartók, Ligeti és Kurtág is. Budapesten nőtt fel, a Zeneakadémián zeneszerzést tanult, majd huszonkét évesen Kölnbe került, ahol karmesterdiplomát szerzett. Tanulmányai alatt egy évig a kölni operaházban korrepetitorként dolgozott, majd Stockhausen együttesével 1970-ben fél évet töltött Japánban, az oszakai világkiállításon, ami nagy hatással volt előadóművészi attitűdjére és zeneszerzői gondolkodására.

Évtizedekig élt Nyugat-Európában (Németországban, Franciaországban és Hollandiában) majd 2004-ben visszaköltözött Budapestre. Közben karmesterként és zeneszerzőként világhírűvé vált, tanárként pedig generációkkal ismertette meg a kortárs zenét. 2004-ben alapította meg az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítványt, melynek a Budapest Music Center ad otthont. Évente több mesterkurzust vezet fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek, valamint 2018-tól elindította az alapítvány mentorprogramját.

Eötvös Péter legutóbbi mesterkurzusán a Budapest Music Centerben a 95-ik születésnapját ünneplő Kurtág Györggyel együtt tanította mentorprogram résztvevőit, valamint nemrégiben mutatta be a Pannon Filharmonikus Zenekarral Sirens’s Song című zenekari művét, 2021 novemberében pedig legújabb Sleepless című operájának ősbemutatóját vezényli a Belini Staatsoper színpadán.

Eötvös Péter 2021. szeptember 21-én Bilbao-ban veszi át a rangos BBVA-díjat.

A díj kapcsán hivatalos interjú is készült Eötvös Péterrel.

Az átadó ünnepséget a BBVA Alapítvány honlapján élőben is közvetítik majd az előzetes tervek szerint:

A díjátadó ünnepséget gálakoncert előzi majd meg szeptember 20-án az Euskadiko Orchestra, a Baszk Nemzeti Zenekar közreműködésével, melyen elhangzik Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenye, vezényel Robert Trevino.

Eötvös Péter méltatása a BBVA Alapítvány oldalán.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top