A tápiószecsői Hisztéria cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg.
Mi a győztes torta neve, és ki készítette?
A győztes torta neve: Beszterce Rózsája, melyet Füredi Krisztián mestercukrász alkotott, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda képviseletében. Krisztián évek óta résztvevője a Magyarország Cukormentes Tortája versenynek, tavaly is a döntősök között volt, de először sikerült ebben a versenyben nyernie. 2020-ban ő volt a Magyarország Tortája verseny győztese Curiositas nevű tortával, idén a vadászati világkiállítás tortaverseny győztese is egyben (a Nimród nevű tortával).
Miből áll a torta?
Ebben a hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A kiváló gyümölcs zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval.
Mennyiben tradicionális?
Az összetevői (barack, étcsoki, dió) alapján a hazai tradicionális sütemények ízvilágát idézi.
Miért Beszterce rózsája?
A sárgabarackról kevesen tudják, hogy ez a csonthéjas gyümölcs a rózsafélék családjába tartozik. Az első írásos emlék a Besztercei szószedetben szerepel róla, ezért lett a torta neve: Beszterce rózsája.
Melyek a torta erényei?
Szép kivitelezés, harmonikus ízvilág és a dietetikai szempontból megfelelő értékek.
A torta zsírtartalma mérsékelt, így az egy szeletre jutó energiatartalom alapján is megfelelő desszert lehet a kiegyensúlyozott étrendben.
Miért jó választás a cukorbetegeknek?
Egy cukorbetegnek a legfontosabb információ egy édesség kapcsán a szénhidráttartalom. A győztes torta egy szelete 12,4 g szénhidrátot tartalmaz, energiatartalma 206,3 kilokalória (kcal) Vagyis az értékei nagyon kedvezőek!
Sem hozzáadott cukrot, sem fehér lisztet nem tartalmaz – Így a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető.
(A tápértékadatokat az alapítvány dietetikusa számította ki a receptúra alapján, a számításokat az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) által felkért dietetikus lektorálta. A torta bevizsgálását a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte az összetevők megállapítására.)
Mikortól lehet megkóstolni?
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes süteményét bármely erre jelentkező cukrászipartestületi tag cukrászda megsütheti és árusíthatja augusztus 20-tól, ám kizárólag a torta receptjének szigorú betartásával. A recepttől eltérni nem lehet – ezt a cukrászok egy megállapodás aláírásával is vállalják.
Mikortól lesz elérhető a recept a nagyközönség számára?
A Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes tortáinak receptjét mindig az adott év decemberének végén teszi publikussá az ipartestület és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.