+ Zene

Augusztusban jön az Orgonák éjszakája

Több mint 60 városban mintegy 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik a hangszert.

A több száz program között található orgonakoncert, orgonás liturgia, előadások, kiállítások és hangszerbemutatók – közölte a szervező Filharmónia Magyarország kedden.

A látogatók olyan érdekes programoknak lehetnek részesei, mint a balatonboglári gömbkilátóban és a pécsi Kodály Központ tetején felcsendülő orgonaszó, Szegeden megkóstolhatják a hangszerek királynőjéről elnevezett fagyikelyhet, Kecskeméten és Miskolcon pedig több orgonakoncert közül válogathatnak. Érdekesség, hogy idén a fesztivál orgonaművét Balázs Ádám írta, aki többek között az Oscar díjas Mindenki, valamint az Arany Medve díjas Testről és Lélekről című filmek zenéjének szerzője.

A Budavári Evangélikus Templomban Bán István orgonaművész és Béres Tímea szoprán koncertje, majd egy orgonasimogató előadás hangzik el. A Belvárosi Ferences Templomban Deák László és Kecskés Mónika orgonaművész lép fel, a Budapest Jazz Clubban Regály György szólaltatja meg az orgonát, közreműködik Szakcsi Lakatos Béla Kossuth -és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Balázs Elemér dobos.

A programsorozat idén is tartogat különlegességet, a pápa kórusa a  Szent István Bazilikában ad hangversenyt augusztus 7-én. A Sixtus-kápolna kórusa egyedülálló a világ zenekultúrájában, már a 6. század végétől feljegyzések bizonyítják a pápa kórusának létezését. Koncertjeiken a zenei és liturgiatörténet legfontosabb alkotásai is megjelennek, melyek által a kórus az Egyház evangelizációs küldetését is kifejezi. Az együttes az itáliai reneszánsz mesterek legszebb a cappella egyházi művei közül válogat. Az énekegyüttes karnagya Marcos Pavan, a hangszerek királynőjét Josep Solé Coll orgonaművész szólaltatja meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top