+ Irodalom

A legpoénosabb 19 századi angol költő eddig ismeretlen verseit találták meg

Keresés a weben

Edward Lear viktoriánus angol költő több, eddig ismeretlen verse került elő egy magángyűjteményből – írta meg a BBC hírportálja hétfőn.

A költeményeket a Nottinghami Egyetem doktori hallgatója, Amy Wilcockson fedezte fel a British Libraryben.

Wilcockson kéziratok olvasása közben bukkant rá néhány oldalra, amelyeket Lear egy ifjú angol hölgynek írt.

Az egyetem szerint jelentős leletről van szól, az írások között szerepel egy limerick, amely egy bicikliző öregúrról szól, egy további költemény és számos levél. A kézirat a Charnwood Autograph Collection elnevezésű gyűjteményből került elő.

Az angol hölgy, Mary Theresa Mundella, egy liberális politikus, Anthony John Mundella lánya a neki küldött leveleket átadta unokahúgának, Lady Dorothea Charnwoodnak.

Wilcockson felidézte, hogy a The Last of the Octopods című költeményt olvasva  hangosan nevetett, mert annyira viccesnek találta. Még jobban megörült, amikor felfedezte a költemény alatt a szerző nevét. Mikor utánanézett, hamar kiderült, hogy Learnek ezek a kéziratai soha nem jelentek meg.

Az írásokat most digitalizálják a British Libraryben.

A költő és grafikus Edward Lear (1812-1888) az angol nonszensz versek egyik legjelentősebb alkotója. Írásait maga illusztrálta és dallamokat is szerzett költeményeihez. Angliában őt tekintik a limerick versforma egyik legfontosabb elterjesztőjének.

Edward Lear egy limerickje:

Egy hóbortos urat Bengálba
Meghívtak jelmezbálba.
Szólt: sokan lesznek,
Öltözöm keksznek –
S a kutya azonmód elrágta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top