+ művészet & politika

Egy szál cigiért tartoztatták le a Pussy Riot egyik tagját?

Újra letartóztatták a Pussy Riot orosz punkzenekar egyik tagját szombaton Moszkvában, hetekkel azután, hogy egy másik incidens miatt kiengedték a rendőrségi őrizetből.

Veronyika Nyikulsinát egy rendőrőrsre vitték – közölte ügyvédje az Interfax helyi hírügynökséggel, hozzátéve, hogy az ok egyelőre tisztázatlan. A média arról számolt be, hogy az aktivista a dohányzási tilalom ellenére cigarettára gyújtott, és ezért jöttek a rendőrök.

Értesülések szerint a Pussy Riot tagja egy YouTube-csatornának adott interjú miatt tartózkodott az orosz főváros központjában.

Nyikulsinát előzőlegmájus elején vették őrizetbe, és öt nap elzárásra ítélték.

A Pussy Riot – amely aktivista- és performansz művészeti csoport is – többször feltűnést keltett radikális produkcióival, amelyekkel gyakran Vlagyimir Putyin orosz elnök kormányának politikája ellen tiltakozik. A csoport három tagjának (Jekatyerina Szamucevics, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina) egyik nagy visszhangot kiváltó akciója 2012 februárjában volt, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban egy úgynevezett zenés punk-imán könyörögtek a később márciusban újra elnökké választott Putyin elűzéséért. Csak 21 hónapi fogva tartás után helyezték őket szabadlábra.

Hat évvel később Veronyika Nyikulsina egyike volt azoknak az előállított és rövid szabadságvesztésre ítélt tiltakozóknak, akik 2018 júliusában az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon elfoglalták az egyik futballpályát, tiltakozásul, mint fogalmaztak, „az orosz politika által elkövetett visszaélések ellen”.

Tavaly október 7-én, Vlagyimir Putyin orosz elnök születésnapján a Pussy Riot több tagja, közöttük Veronyika Nyikulsina és Marija Aljohina Moszkvában az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális, queer) közösségek szivárványszínű zászlaját tűzte ki kormányzati épületekre, közöttük a legfelsőbb bíróság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székházára. A két aktivistát moszkvai bíróságok 10 ezer, illetve 15 ezer rubel (mintegy 40 ezer, illetve 60 ezer forint) pénzbírságra ítélték, amiért részt vettek az akcióban.

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Gyzoltan szerint:

  Közösség, társadalom nem jöhet létre rend, fegyelem, önfegyelem nélkül.
  A „közmegegyezés” csak mint elméleti fogalom létezik! Nincs és sosem volt!
  Nyilvánvaló, hogy mindig lesznek személyek, csoportok, kiknek nem felel meg a rájuk kényszerített közmegegyezés…
  Pláne akkor van így, ha a renitenskedésből jól meg is lehet élni…
  Sajnálatos, de az úgynevezett „civil” szervezetek nagy többsége ellenérdekeltek által pénzelt felforgatók, tudatos, jól fizetett vezetőkkel, többnyire birka nyájjal, míg más egyesületek, társaságok talán először a túlélés lehetőségét keresve jutottak el a jó, vagy kiváló életkörülményekig, merthogy az adományokból annyit költhetnek az „önfenntartásra”, amennyit csak jónak látnak…
  A ma európai viszonyai, az európai politika követelményként veti fel a vallási hovatartozás feltárását, a vallási hovatartozás kötelező nyilvánosságát!
  Várhatóan megdöbbentő „eredménnyel” járna a szembesítés.., vélem, hogy kiderülhetne, hogy az előtérbe helyezett politikai irányelvek, (direktívák), mozgatórugója, egy bigott vallási maffia!

 2. Gyzoltan szerint:

  Amint évezredek óta vallják; „-a nem-zsidók közt egy sincs ki embernek neveztetnék.”
  Így kétségtelen, hogy az emberi társadalom, mely alatt csakis kirekesztőleg, és kizárólag a rabbik által felügyelt, védett és szilárdan vezetett zsidó közösséget érthetjük, nem kis kihívással áll szemben, mikor irányítani, kezelni kell a nem-zsidók, a gazdasági barmok baromi tömegét.., van gond bőven…
  Minden mennyiség, szelet számít amit sikeresen leválasztanak, kijátszanak, szembefordítanak az emberi társadalomnak nem nevezhető csordáról, hiszen fennáll a veszélye, hogy ez a sodródó barom-állat tömeg, éppen tömegénél fogva, egyszerűen elsodorja, maga alá temeti a kiválasztottak egyetlen igaz emberi, zsidó uralkodó társadalmát…
  Nos, a Pussy Rio is csak egy pont, megosztó, szembefordító pontocska, melyet gondos cionista tervezői a tudat-nélküli tömegre szabadítottak…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top