+ Irodalom

Kamaszkorban semmi sem normális – és ez teljesen normális!

Négyes könyvbemutatóra invitálta olvasóit a Magvető Caféba a Menő Könyvek kiadója, amely ars poeticája szerint a 12 éven felüli olvasókat célozza meg szókimondó, szórakoztató és bullshit-mentes köteteivel. A június 11-i eseményen a közönség találkozhatott a szerzőkkel, akiket a Kiadó munkatársai kérdeztek újonnan megjelent könyveikről. Erdős Zsuzsanna, Kocsis Laura, Maros Edit és Mészáros Dorka lelkesen számoltak be írói módszereikről, figuráik megformálásáról, és bemutatták azokat az általuk kiválasztott fotókat is, amelyek szerintük leginkább illenek köteteikhez.

A beszélgetések előtt színművészek előadásában részleteket hallhattunk az éppen szóban forgó kötetből, így ízelítőt kaptunk hangulatáról és stílusáról is.

Maros Edit kifejezésmódját a fiatalos nyelvhasználat jellemzi, gyakran használja azt a szlenget, amely népszerű a fiatalok körében, és amelynek megértéséhez időnként neki is fel kell lapoznia a szleng szótárt, hogy megbizonyosodjék arról, hogy a megfelelő kifejezéseket használja. A szleng megismerésének folyamatát egy idegen nyelv megtanulásához hasonlította.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért épp a kamaszokról ír illetve őket szólítja meg, elmondta, úgy érzi, hogy leginkább az ő nyelvükhöz tud értékeket alkotni, ez a korosztály nyitott leginkább a stílusára. Az esemény központi, címadó kérdéséhez, miszerint: Tényleg bonyolultak a kamaszok? azt az álláspontját fűzte hozzá, hogy szerinte igazából csak a díszletek változnak köröttünk életünkben, de a kamaszkor bonyolultságát magunkban őrizzük. A beszélgetésből kiderült, hogy Maros Edit nagyon jó humorral ír, a Bonyolult egy csaj című kötete is jól illeszkedik ebbe a sorba. Célja, hogy a kamaszok magukra ismerjenek írásaiban, és ezzel segítse az önmagukkal kapcsolatos megértést egy olyan környezetben, ahol az okoseszközök használata és az internet befolyása az életükre általános jelenségnek mondható. Ez a kötet a tavaly megjelent Bonyolult egy banda című kötet folytatása, és a szerző azt is elárulta, hogy egy harmadik rész is várható, ősszel. Alkotói folyamatát egy macska társasága teszi különlegessé, amely kitartóan buzdítja az írásra.

Mészáros Dorka általános iskolás kora óta ír, a Felelsz vagy mersz? című könyve saját élményeiből táplálkozva egy nyolcadikos osztály mindennapjairól szól, amelyet egy szerelmi szál is bonyolít. A szerző elmondása szerint a naplóregény a kamasz mindennapok tipikus problémáival foglalkozik. A főszereplő elégedetlen saját testével, nyűgként éli meg az ilyenkor teljesen normális, ám saját testünkből szemlélve mégsem átlagos jelenségeket. A kamaszkorról úgy vélekedett, hogy ez olyan köztes időszak, amikor a döntési szabadság megléte mellett a szülők még jelen vannak a háttérben, és ezt az „együttállást” nehéz összeegyeztetni. Következő könyve egy Írisz nevű lányról szól majd, akinek nehéz családi hátterét tovább terheli, hogy szépsége és okossága miatt bántják. Ennek következményeként a könyv végére komoly mélypontra is jut.

Erdős Zsuzsa Légből kapott szerelem című kötetének fontos motívuma a repülés, lévén repülőn játszódó történet. Megtudhattuk, hogy a szerző repülés fóbiás, és úgy gondolta, ez jó lehetőséget ad arra, hogy kiírja magából félelmeit. A katasztrófafilmek és pilótákkal való találkozásai, beszélgetései azonban nem segítették ezt a folyamatot, és a karanténhelyzet teremtette home office-lét sem kedvezett az alkotói folyamatnak. Véleménye szerint nem szabad tabuként kezelni a mindennapi élet jelenségeit. Regényének főszereplője önmagát keresi, az életében lévő titkok érdeklik. Erdős Zsuzsa negyedik kötete ez, a felolvasott részletben egy kezdetben évődő párbeszédet hallhattunk, amely a későbbiekben komolyra váltott, és a beszélgetők egyikének édesapja halála körül forgott.

Kocsis Laura Cseréljünk! című könyve formai szempontból is igazán különleges, ugyanis attól függően, hogy a könyv elejéről vagy épp megfordítva a másik oldaláról kezdjük el olvasni, más-más szereplő nézőpontjából ismerhetjük meg ugyanazt a történetet. A mű közepén pedig felvágandó lapok várják az olvasót, hogy befejezhesse a történet olvasását. Igazi multikulti könyv, amely valós élményen alapul, egy thai cserediák töltött időt a szerző családjában, innen eredt az ötlet. A fiatalok problémáiról, valamint az elfogadás és a megértés világban betöltött fontos szerepéről szól ez a kötet. Kocsis Laura úgy gondolja, hogy a szerelem a kamaszok életének nem képezi fő problémáját, ezért csak a regény mellékszálában jeleníti meg. Elárulta, hogy egy macska szemszögéből is megismerhetjük a történetet, amelyet érettségi vizsgái előtt fejezett be. A különböző cselekményeket, könyv-ötleteket, kezdeményeket, melyek folyamatosan a fejében forognak, illetve szereplői kidolgozásait is füzetekben vezeti, melyeket a titkosítás érdekében a maga által kitalált rejtjelekkel írt, „átkokkal” is ellátott dossziékban helyez el.

Mind a négy szerző közös vonása, hogy őszintén, a fiatalok problémáit és nyelvét jól ismerve írnak, szándékuk, hogy írásaikkal segítsék a kamaszkor átvészelését. Köteteik, melyek a Menő Könyvek sorozatban jelentek meg, helyenként tabukat döntögetnek, hiszen olyan témákat is boncolgatnak, amelyekről a kamaszok egyáltalán nem vagy nem szívesen beszélnek, annak ellenére, hogy azok a mindennapjaik részét képezik.

Csapody Kinga, a Kiadó vezetője és munkatársai olyan megértő érzékenységgel kérdezték a szerzőket a bemutató során, amely tükrözte a kamaszok világához kapcsolódó empatikus és szakértő hozzáállásukat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top