+ Tudomány

Pfizer-Biontech vakcina első dózisa is erős immunválaszt vált ki

MTI/Komka Péter

Egy új brit kutatás szerint a Pfizer vakcinájának egy dózisa olyan immunválaszt vált ki a szervezetből, mintha valaki átesett volna a koronavírus-fertőzésen, emellett olyanoknak is védettséget nyújthat, akik korábban megfertőződtek a vírussal.

Nagy-Britaniában decemberben döntöttek úgy, hogy a két vakcinadózis beadása között akár 12 hétre növelik a távolságot. A szakértők akkor arra hivatkoztak, hogy elemzésük alapján biztosak benne, a Pfizer és az AstraZeneca első dózisa is nyújt valamiféle védettséget.

A Sheffieldi Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatói által készített, pénteken publikált tanulmány, amelyet a brit Koronavírus Immunológiai Konzorcium támogatott, megállapította, hogy a Pfizer-Biontech vakcinájának első dózisa az emberek 99 százalékának szervezetében erős immunválaszt váltott ki.

Ez az eredmény megerősítette a britek beoltásával kapcsolatban végzett SIREN elnevezésű kutatás megállapítását, amely szerint az említett két vakcina bármelyikének első dózisa csökkenti az új koronavírus okozta Covid-19 súlyos lefolyásának kockázatát.

„A SIREN azt igazolja, hogy már egy dózis is nagyon hatékonyan megelőzi a kórházba kerülést és többségében olyan emberekről van szó, akik nem estek át korábban a fertőzésen. Most megpróbáljuk megfejteni ennek a mechanizmusát”

– mondta el Susanna Dunachie, az Oxfordi Egyetem Nuffield Orvostudományi Tanszékének kutatója.

„Megfigyeltük, hogy T-sejt- és antitestválasz alakul ki egy dózis vakcina beadása után olyan emberekben, akik korábban nem estek át a fertőzésen. Ezt nagyon megnyugtatónak véljük”.

A tanulmány az eddigi legnagyobb, gyakorlati alkalmazás során folyt vizsgálat, amely a britek beoltásának T-sejt- és antitestválaszairól készült, és az egészségügyi dolgozókat, elsősorban a nőket vizsgálta, akik egy adag Pfizer-vakcinát kaptak.

A kutatók 237 ember vérmintáit elemezték, és arra az eredményre jutottak, hogy  a T-sejt- és antitestválasz azokban, akik korábban nem estek át fertőzésen, ahhoz hasonlított, mint ami a fertőzésen átesettekben alakult ki.

Azokban, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, erősebb immunválasz alakult ki, körülbelül hatszor magasabb volt a T-sejt mennyiség, mint azoknál, akik nem estek át a fertőzésen.

Thushan de Silva, a Sheffieldi Egyetem kutatója hozzátette, hogy a már meglévő antitestválaszok fokozása védelmet nyújthat a koronavírus-változatok ellen, beleértve azt, amelyet először Dél-Afrikában fedeztek fel, és amelyről bebizonyosodott, hogy csökkenti a meglévő vakcinák hatékonyságát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top