+ Képzőművészet

Elhunyt Kernács Gabriella

Életének 78. évében elhunyt az MMA Művészeti Írói Díjával is elismert Kernács Gabriella művészettörténész, televíziós műsorszerkesztő, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja – közölte a köztestület pénteken.

Kernács Gabriella férjével, B. Farkas Tamással együtt példaértékű munkát végzett a képzőművészet és iparművészet televíziós bemutatása terén.

Kernács Gabriella felsőfokú tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) végezte, majd a Magyar Televízió szerkesztőjeként dolgozott. Festőkről, szobrászokról, iparművészekről, népművészetről, műemlékekről, kultúrhistóriai, művészeti eseményekről és irányzatokról, áramlatokról több mint ezer televíziós műsort írt, szerkesztett.

Képzőművészeti ismeretterjesztő, dokumentum- és riportfilmjeinek egy részét fesztiváldíjjal, televíziós nívódíjjal tüntették ki. 1998-ban B. Farkas Tamás rendezővel közösen a modern képző- és iparművészetet megjelenítő filmek sokaságáért Magyar Örökség-díjjal jutalmazták őket.

Kernács Gabriella a 2000-es években csatlakozott az MMA társadalmi szervezethez, 2012-ben a köztestület tiszteletbeli tagja lett. 2015-ben a kortárs magyar képzőművészetet és művelődéstörténetet a Magyar Televízióban évtizedekig bemutató műsorok szerkesztéséért, művészettörténészi munkássága elismeréséért kapta meg az MMA Művészeti Írói Díját – olvasható a közleményben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top