+ Történelem

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

Ferenc pápa

Fiatalkori tüdőműtétéről, pszichoterápiáról, valamint saját stresszoldási módszeréről is beszélt Ferenc pápa abban a régebbi interjúban, amelyet a Vatican News hírportál ismertetett szombaton. Az egyházfő ebben azt is megjegyezte, hogy Rómában, pápaként kíván meghalni.

A vatikáni honlap azt az eddig kiadatlan interjút közölte, amelyet Ferenc pápa még 2019-ben adott Nelson Castro argentin orvos-újságírónak az egyházfők egészségéről készülő könyvéhez. A beszélgetést a La Nacion című argentin napilap közölte most le, a Vatican News onnan vette át.

Az interjút néhány nappal Ferenc pápa március 5-én kezdődő iraki útja előtt jelentették meg, amelyet az egyházon belül és kívül is fenntartás és aggodalom kísér a 84 éves egyházfő kora és a koronavírus-járvány veszélyei miatt.

Az egészségével kapcsolatos kérdésekre válaszolva Ferenc pápa felidézte Nelson Castrónak, hogy 21 éves korában fertőzés miatt eltávolították tüdeje egy részét. Hangsúlyozta, hogy sem akkor, sem később nem aggódott egészségi állapota miatt. 2013-ban történt pápává választása óta sem fordult elő sohasem, hogy bármilyen nemzetközi útját vagy más külföldi programját lemondta vagy módosította volna.

Elmondta, hogy életének egy időszakában pszichológus segítségére szorult, amikor az argentin diktatúra idején egyházi előjáróként “embereket kellett kimenekítenem az országból, menteni őket, és nem tudtam, hogyan oldjak meg nehéz helyzeteket”. Pszichológus segített neki félelmei kezelésében.

“Képzeljétek el, mit jelent egy embert egy pokróc alatt az autóban elrejtve három katonai ellenőrzési ponton átjuttatni (..) hatalmas feszültség volt bennem”

– nyilatkozta. A terápiával megtanulta a stresszt kezelni és elkerülni a hirtelen döntéseket. Úgy vélte, minden pap számára jelentős az emberi lélek ismerete.

Elárulta, hogy amikor észreveszi magán a kapkodást, Johann Sebastian Bach muzsikáját hallgatja, mivel ez megnyugtatja és segít neki a problémamegoldásban.

Az interjú végén az újságíró azt kérdezte Ferenc pápától, gondol-e a halálra.

A pápa úgy válaszolt, hogy igen, de egyáltalán nem fél tőle. Arra a kérdésre, hogyan képzeli el halálát, Ferenc pápa kijelentette, hogy

“hivatalban levő pápaként vagy nyugalmazott pápaként, és Rómában. Nem térek vissza Argentínába”.

Elemzők rámutatnak, hogy Ferenc pápa első ízben utalt arra a lehetőségre, hogy elődjéhez XVI. Benedekhez hasonlóan esetleg lemondjon, és nyugalmazott pápa legyen.

Az olasz hírügynökségeknek Gianfranco Sviderkowski, a vatikáni tudósítók szövetségének legidősebb tagja értelmezte az egyházfő kijelentéseit, hangoztatva, hogy Ferenc pápa “végig a helyén fog maradni (…) olyan ember és pápa, aki mindennek ellenáll és mindenhova eljut”. Az újságíró szerint Ferenc pápa csupán arra utalt, hogy nem zár ki semmilyen lehetőséget, így a lemondást sem, ha már nem tudná teljes szellemi erővel ellátni egyházfői feladatát.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    Istent félő, Istent hívőként, a közösségek szükségszerűségét belátva, és érteni vélve is erős kritikával kell illetnem a keresztény egyházamat, s immár sok évtized pápai trehánysága, sőt, szervilis megnyilvánulásai végett, végveszélyben látom a kereszténységet szűkebb térségünkben, Európában, hazám Magyarország vonatkozásában is!
    Felmentést nem adhat, hogy a “liberális” liberális métely világszerte minden közösség, nemzetek, népek felszámolására törekszik, elkeserítő, a reménytelenség érzetét keltően sikeresen, és miért is pont a keresztény közösségeket kímélné…
    Náluk nincs kegyelem, nem is ismerik e fogalmat!
    (-ha lehetséges, ne azonnal töröljetek…)

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top