+ Film

Spike Lee életműdíja beragyogja az amerikai filmművészetet

Spike Lee kapta idén az Amerikai Cinematheque életműdíját a nonprofit szervezet virtuálisan megrendezett 34. díjátadó ceremóniáján.

A variety.com beszámolója szerint a Malcolm X, Az 5 bajtárs és a Csuklyások: BlacKkKlansman rendezőjét köszöntő ceremónia házigazdája egy korábbi díjazott, Jodie Foster volt.

Az online műsorban Lee felidézte pályafutását, és Fosterrel beszélgetve történeteket mesélt filmjei születéséről. A programba Ryan Coogler, a Fekete párduc rendezője is bekapcsolódott.

“A Fekete párduc sikere rajtad és a Disneyn kívül harmadikként engem tett boldoggá”

– hangsúlyozta Lee.

A két rendező megemlékezett Chadwick Bosemanről, a Fekete párduc és Lee Az 5 bajtárs című filmjének sztárjáról, aki tavaly hunyt el.

A díjat Az 5 bajtárs főszereplői, Jonathan Majors, Clarke Peters, Norm Lewis, Isiah Whitlock Jr. és Delroy Lindo adták át virtuálisan Lee-nek.

“Vannak olyan filmesek, akik szórakoztató filmeket alkotnak a világ számára, és vannak, akik kommentárokat fűznek a világunkhoz. Rajta kívül nem ismerek mást, aki olyan természetesen és olyan őszintén csinálná mindkettőt, újra és újra”

– fogalmazott Majors. Hozzátette, hogy Lee nem is a művészetével, hanem a humanitásával szólítja meg a közönségét.

Spike Lee négy filmje került be az Amerikai Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmarchívumába. Lee 2019-ben a Csuklyások: BlacKkKlansman forgatókönyvével nyerte el az Oscar-díjat csaknem harminc évvel első Oscar-jelölése után, amelyet Szemet szemért című filmjéért kapott.

Az amerikai filmművészet kiemelkedő alkotóit és művészeit elismerő életműdíjat, az American Cinematheque Awardot 1986 óta adják át.  Első kitüntetettje Eddie Murphy volt. Azóta többek között olyan művészek kapták meg, mint Steven Spielberg, Martin Scorsese, Ridley Scott, Julia Roberts, Sean Connery és Al Pacino.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top