+ Film

Már szavazhatsz, hogy a 3 film közül melyik nyerje az EP Lux filmdíját

Megnyílt a szavazás az Európai Parlament Lux filmdíjának idei három döntős, legjobb filmnek járó európai közönségdíjára; a Thomas Vinterberg rendezte Még egy kört mindenkinek, a Jan Komasa rendezte Corpus Christi, valamint az Alexander Nanau rendezte Colectiv című filmet tavasztól vetítik az európai mozikban – közölte az uniós parlament vasárnap.

A győztes alkotás kiválasztására december 13-tól a luxaward.eu platformon keresztül van lehetőség. A szavazás 2021. április 11-én zárul.

A Lux-díj három jelöltjét Berlinben, az Európai Filmdíj szombati virtuális díjátadóján jelentették be.

A Még egy kört mindenkinek című, dán-svéd-holland koprodukció középiskolai tanárok egy csoportjáról szól, akik úgy döntenek, hogy egy norvég pszichológus által ihletett elméletet követve, amely szerint az emberek 0,05 százalék véralkohol-deficittel születnek, egy kísérletbe fognak.

A Corpus Christi című, lengyel-francia koprodukció egy javítóintézetben élő húszéves fiatalember története, akiben vallási elhivatottság alakul ki, de büntetett előélete miatt nem lehet pap. Egy véletlen során mégis átvesz egy falusi parókiát és neki köszönhetően a helyi közösség új szemszögből tekint az életre és a vallásra.

A Colectiv című, román-luxemburgi együttműködésben megvalósult film orvosok, kormányzati tisztviselők, és mindenekelőtt oknyomozó újságírók közös erőfeszítését ábrázolja, ahogy a korrupcióval szembeszállva tárnak fel egy kiterjedt egészségügyi csalást a Colectiv nevű bukaresti szórakozóhelyen történt tragikus tűzeset nyomán.

A jelölt filmeket a Lux-filmnapok során vetítik majd az EU tagországaiban. A koronavírus-járvány miatt a mozikban tartott vetítéseket 2021 tavaszára halasztották.

A Lux-filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan fontos politikai vagy társadalmi kérdésekre reflektáló filmnek ítélnek oda, amelyek Európa kulturális sokszínűségéről, az európaiak életéről és identitásáról szólnak. Az európai filmek népszerűsítése mellett az elismerés kiemelt célja, hogy a nyertes alkotásokat eljuttassa az Európai Unió mind a 28 tagállamába, és összesen 24 nyelven feliratozva az érdeklődők széles köre számára elérhetővé tegye.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top