+ Ajánló

Fergeteges hangulatú Romengo-koncertet nézhetsz élőben

Lakatos Mónika lenyűgöző személyisége, rendkívüli tehetsége és páratlan énekhangja a képernyőn keresztül is magával ragadó élményt, igazi világzenei ünnepet ígér…

Pár éve meghívtak egy budapesti cigány közösségbe, egy kisfiú születésnapjára. Ez  a délután életre szóló élmény marad, egyetlen születésnapi bulira sem emlékszem olyan jól, mint erre: a tortával kezdődő ünneplés nagyon hamar közös muzsikálásba fordult, és olyan szenvedélyes örömzenélést tapasztaltam meg, hogy a mai napig meghatottsággal vegyes lelkesedéssel (és bizony kis irigységgel) gondolok rá vissza.

Hogy ilyen fergeteges, magával ragadó, szenvedélyes zenélés létrejöhet csak úgy spontán, mindenféle gyakorlás, próba és előkészület nélkül, amelybe kicsi gyerekek és dédpapák egyaránt önfeledten kapcsolódnak be – ki gitáron, ki szájbőgőn, ki kannán és ki énekelve – szinte hihetetlennek tűnt. Micsoda összetartó erőt, micsoda örömöt jelent egy ilyen közösségben való, együtt alkotás, és a műalkotás – a csodálatos zene – azonnali közös megélése! A mai napig emlékszem: konkrétan éreztem, ahogy a testemre hat a zenélés. Megnőtt a pulzusszámom, kipirultam és szívesen táncra perdültem volna. Mások persze nem voltak olyan gátlásosak, mint én: élvezték a pillanatot, az életet, a szeretteikkel való együtt levést, a tánc és a muzsika varázslatát – eufórikus állapotban énekeltek, táncoltak, zenéltek. Szinte drogként hatott a magával ragadó ritmus, a természetes, magától jövő közös zenélés, az elmondhatatlan tehetség és muzikalitás, amely ebben a cigány közösségben vett körül.

December 1-jén, kedd este a Müpa színpadán kel életre az a mágikus varázslat, amit a cigány zenélés jelent, és bár a koncertet közönség nélkül lehet csak megszervezni, a Müpa Home online felületén bárki megnézheti, meghallgathatja majd Lakatos Mónika és a Romengo koncertjét.

„Ilyen még nem volt! Valami csoda előtt állunk…!”

– írja a Müpa programajánlója, és egész biztos, hogy aki bekapcsolódik az ingyenes élő közvetítésbe, maga is megéli ezt a csodát, és kicsit boldogabb lesz, mikor vége lesz az estének. A cigány zenélés az élet igenlése, az összetartozás diadala, és azt a muzikalitást és évszázados hagyományt, ami elválaszthatatlan része, nemrég hatalmas elismeréssel tüntették ki: Lakatos Mónika idén ősszel elnyerte a WOMEX életműdíjat, amivel olyan művészek klubjába lépett be, mint a Buena Vista Social Club, a Kronos Quartet, vagy az eddigi egyetlen magyar díjazott, a Muzsikás együttes.

Lakatos Mónika Budapesten született. Autodidakta módon tanult zenélni, családjában egész kicsi korától kezdve körülvette az oláh cigány zeneiség. Rendszeresen járt a Holdvilág Kamaraszínházba énekelni és táncolni, itt ismerkedett meg későbbi férjével, a gitáros Rostás Mihály Mazsival. A kamaraszínház igazgatója, Malgot István 1996-ban a tudtuk nélkül nevezte be őket a Ki mit tud? vetélkedőbe, ahol Lakatos Mónika és a Hold Gyermekei néven léptek fel, és a népdal kategóriában első díjat nyertek. Rostás Mihály Mazsival 2004-ben alapították meg a Romengo együttest, amellyel nagyecsedi roma zenét játszanak, rajtuk kívül Kovács Misi (hegedű), Lakatos „Guszti” János (szájbőgő, kanna, tánc) és Balogh Tibi Tibor (teknő, cajón, szájbőgő, tánc) az együttes tagjai. A Romengónak eddig két lemeze jelent meg, mindkettő a World Music Charts Europe tízes slágerlistáján szerepelt. A Berlini Filharmóniában, Dél-Koreában és Mexikóban is felléptek már.

A Romengo eredeti oláh cigány zenét játszik, de semmiképp nem konzerválnak valami egykor létezőt, hanem folyton új hatásokkal, inspirációkkal fűszerezik a hagyományos muzsikát, így újítva meg a roma dallamvilágot. A keddi koncerten vendégeikkel: Dresch Mihállyal, Novák Csabával és Lukács Miklóssal, továbbá Bognár Szilviával, Palya Beával és négy táncossal lépnek a virtuális közönség elé.

Lakatos Mónika lenyűgöző személyisége, rendkívüli tehetsége és páratlan énekhangja a képernyőn keresztül is magával ragadó élményt, igazi világzenei ünnepet ígér – magyar nézőként pedig elképzelhetjük, hogy tőlünk nem is olyan messze vírusmentes időkben rendszeresen rendeznek olyan születésnapokat, ahol hasonló hangulatban muzsikál együtt a közösség.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top