+ Ajánló

Élő régizenei koncertet vihetünk az otthonunkba az idei adventen

Vashegyi György két együttese, az Orfeo Zenekar és a Purcell kórus szólaltat meg német, osztrák-magyar, olasz és francia régizenei műveket.

Idén az adventnek is van adventje – egy ilyen mélyrepülős év végén már minden apróságba kapaszkodunk, és a várakozásra is várunk. Ha megyek az utcán a napi egy egészségügyi sétámra, karácsonyi fények villognak a házak homlokzatán és a fák ágaira csavarva, karácsonyi díszek pompáznak mindenhol, sőt, egyem a britek szívét, idén már novemberben megjelentek az ablakok mögött a karácsonyfák. (Egyébként december elején szokták felállítani őket.)

Ezen a télen eszembe sem jut azon agyalni, hogy nem túl korai-e mindez. Délután négykor már sötét van. Nyomasztó a bezártság. Kifürkészhetetlen a jövő. Minden lehetséges alkalmat meg kell ragadnunk, hogy fényt engedjünk az életünkbe, reményt a mindennapjainkba. Most vasárnap gyertyát gyújtok, köszöntöm majd az idei adventet, keserédes mosollyal beengedem az ünnepet még ebbe az ünneptelen évbe is, és egy pohár forró fűszeres tea mellett bekapcsolom este a Müpa adventi koncertjének élő közvetítését.

A műsor Gregor Joseph Werner 1749-es Ádám-oratóriumának a bevezetőjével kezdődik. Werner ma kevésbé ismert zeneszerző, leginkább a régizenei formációk igyekeznek a köztudatban tartani a műveit, lévén ő volt Haydn előtt az Esterházy hercegi udvar karmestere. A második művel pedig maga a híres család lép színre, Esterházy Pál Harmonia Caelestisét játssza majd Vashegyi György két együttese, az Orfeo Zenekar és a Purcell kórus, na meg a szólisták. És akkor már Haydn sem maradhat ki, neki a koncert egy későbbi pontján hallhatjuk Salve Regina című Mária-himnuszát.

Az osztrák-magyar birodalom után jön Németország, Franciaország, Olaszország korabeli megfelelője. Christoph Bernhard egy német nyelvű kantátával képviselteti magát, a 2020-as évre különösen rímelő címmel: „ne féljetek”. Marc-Antoine Charpentiernek a hangszerei szólaltatják meg a karácsonyt, aztán egy ária jön Johann Sebastian Bachtól: egy eredetileg karácsony harmadik napjára írt kantáta első tétele, amely Jézus, a legnagyobb vigasz eljövetelét ünnepli. Giuseppe Tartinitől a D-dúr hegedűversenyt hallhatjuk, zárószámként pedig még egy német barokk zeneszerző, Andreas Hammerschmidt kantátáját, egyenesen „a mennyekből”.

A két jelentős régizenei formáció mellett öt szólista – Kovács Ágnes és Pintér Ágnes szopránok, Bárány Péter kontratenor, Komáromi Márton tenor és Borka Ákos basszus – működik közre, valamint Paulik László hegedűművész és Balogh Vera fuvolaművész. Igazán méltó, ünnepélyes megnyitója lehet az idei adventnek ez a hangverseny, mert hát akárhonnan nézzük, mégiscsak a barokk művészet a legalkalmasabb arra, amire most a legnagyobb szükségünk van: hogy arannyal és fénnyel vonjon be mindent.

  • A koncertet itt tudod megnézni a Müpa YouTube-csatornáján vasárnap este 19.30-tól 21.00-ig szünet nélkül.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top