+ művészet & politika

Törvénymódosítások után jöhet létre a Polgári Művelődésért Alapítvány

Létrejöhet a Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítvány – az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága egy erről szóló módosítást fogadott el csütörtökön.

A testület az egyes vagyonkezelő alapítványokról és az azoknak történő vagyonjuttatásról szóló törvénymódosítást több ponton is megváltoztatta. Ennek eredményeként jönne létre az új közérdekű vagyonkezelő alapítvány, amelynek létrehozáséért a pénzügyminiszter felel.

Az alapítvány feladata a kulturális értékek megőrzése, kulturális rendezvények szervezése, oktatás, a műemléki örökség védelme és az ezt végzők támogatása.

A Polgári Művelődésért Alapítvány a feladatai ellátásához megkapná a fővárosi II. kerületi Klebelsberg-kastélyt – amely az előterjesztésben helyrajzi számon szerepel, az alapján kereshető ki -, az abban lévő ingóságokkal együtt.

A módosítócsomag kimondja azt is, hogy a Polgári Művelődésért Alapítvány további vagyonának és költségvetési támogatásának biztosításáról a kormány gondoskodik.

A módosító csomag kiegészíti az eredeti javaslatot egy tőkejuttatással a Batthyány Lajos Alapítványnak, hogy az rendelkezzen a vagyonkezelő alapítványokra előírt tőkeminimummal. Eszerint az alapítványhoz került egy budapesti, I. kerületi, a helyrajzi száma alapján Csónak utcai épület.

További ingatlanokat kap a Mathias Corvinus Collegium is Révfülöpön, Szekszárdon, Szombathelyen és Zalaegerszegen.

A változtatáshoz a törvényjavaslat preambuluma is igazodik. Hogy a Millenáris Alapítvány eleget tehessen a törvény által szabott feladatának, a Millenáris Nonprofit Kft. valamennyi egy évet meghaladó határozott idejű bérleti jogviszonyát megszünteti, az érintetteket pedig kárpótolja.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kérdésre elmondta: azért indokolt a bérlőkkel megszüntetni a jogviszonyt, mert a jövőben a kuratórium felelőssége lesz a vagyon megfelelő hasznosítása, hogy abból elegendő bevételük származzon.

Beszámolt arról is: a Mathias Corvinus Collegium azért kap révfülöpi ingatlanokat, hogy nyári táborok keretében is végezhessen tehetséggondozó tevékenységet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top