+ Fotó

A 103 éves a Víz alatt úszó – Hommage a André Kertész

A 21 éves Kertész Andor, aki szerelmi bánatában önkéntesnek jelentkezik a frontra, 1915-ben megsebesül, bal karja ideiglenesen lebénul. Már a háborúban is rendszeresen exponál fényképezőgépével, de a következő két évben, amit gyógykezelésen Esztergomban tölt, számos, mára klasszikussá érett fotót készít. Ezek közül az egyik legismertebb a víz alatt úszó férfi hosszan elnyúló teste, amit körül rajzol a vibráló fény játéka a medence alján.

Bár Salgótarján és Esztergom légvonalban mindössze 86 km, de közúton csaknem a duplája, és igazából nem is esik útba más, fontosnak gondolt célpontok felé. Tarjáni városlakóként többek között emiatt nem jutottam el korábban ebbe a különleges városba, leszámítva két félnapos kirándulást. Aztán Máté fiamék, akik szívesen barangolnak a Dunakanyarban, meséltek az esztergomi strandról, és akkor hirtelen bevillant André Kertész fotója. Valójában a készítés dátuma, 1917. augusztus 31-e adta meg a döntő lökést, hogy az idei nyár utolsó hétvégéjét ott töltsük.

Egy fotósnak utaznia kell, ezt tudjuk. Viszont, ha csak néhány napot tölt el egy új helyen, akkor a képei szükségszerűen eklektikusak, rosszabb esetben esetlegesek lesznek. Bármerre pillant ugyanis, mindenütt újabb és újabb kompozíciók jönnek szembe. Ily módon készültek tehát az alábbi fotók, csak remélni tudom, hogy eljutok még oda, és módszeresen végigjárhatom majd a mester beazonosítható helyszíneit, komponálva egy letisztultabb képi világot.

André Kertész 1984-ben, halála előtt egy évvel, hazautazva New Yorkból végig látogatta gyermek- és ifjúkora helyszíneit, köztük Esztergomot. Ebből az alkalomból egyetlen fotót publikált, ezen a Kálvárián álló szoborcsoport egy részlete látható.

(A fedett uszoda, ahol a híres kép készült, sajnos zárva volt, így csak kívülről sikerült lefényképeznem, illetve a mellette található strandon igyekeztünk megidézni a mester szellemét 103 év elmúltával…)

Kovács Bodor Sándor

Írtam 2020. szeptember 5-én, miközben az éterben a szabad egyetem és a koronavírus járvány legfrissebb hírei röpködtek körülöttem.

André Kertész esztergomi fotóit a szeretgom.hu oldalán gyűjtötték össze.

Kovács Bodor Sándor korábbi fotói a Facebook-oldalán találhatóak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top