+ Film

Döntés a Mátrixban

Szerző: Séra András, A Kolostor Őre, blogger

Ezer meg ezer döntést hozunk, nap mint nap. Nagy kólával nagy krumplival mehet? Milyen szakmát válasszak? Összeházasodjunk? Az életünk tele van kisebb és nagyobb döntésekkel. Folyamatosan választás előtt állunk, és néha magunk sem értjük, mi húzódik a mélyben. Magunk sem értjük magunkat, pedig a sok döntés lehet, hogy pont ezért vesz körbe minket, hogy lehetőségünk legyen a megértésben. Önmagunk megértésében, önmagunk megismerésében. Nem egy könnyű feladat, de hátha Keanu Reeves majd segít!

Mátrix

Olvasom itt a Librarius hasábjain, hogy a híres színész, Keanu Reeves milyen elfoglalt és mennyi munkája van mostanában. Örülök neki, mert kedvelem a játékát. Az pedig külön öröm, hogy azt olvasom a cikkben, készül a Mátrix negyedik része. Mi, nézők vajon kapunk majd újabb ikonikus jelenetet? Remélem.

A pirulák

Amikor a Mátrix film sokaknak az eszébe jut, az a jelent ugrik be legelőször, amikor Neónak felkínálják a piros vagy a kék pirula választását. A valóság és az illúzió közötti választás lehetőségét. Kétségtelenül ikonikus jelenet, van azonban egy másik, amelyik szerintem méltatlanul elfeledett. Legalábbis nem kapott akkora reflektorfényt a film utóéletében, nem vált akkora mémmé, mint a Morpheus és a tablettái jelenet, pedig…

A cukorka

Szerintem a film egyik legfontosabb jelenete és üzenete van abba a pár percbe sűrítve, amikor az Orákulum megkínálja Neót cukorkával. Így hangzik a párbeszéd:

– Cukorkát?
– Maga már tudja mit fogok felelni?
– Pocsék jós lennék, ha nem tudnám.
– De ha már tudja a válaszomat, akkor mégse én döntök.
– Nem azért jöttél ide, hogy meghozd a döntést. Azt már meghoztad. Azért vagy itt, hogy megértsd a döntésed okát.

Kérdések és Válaszok

Ez a néhány mondatos párbeszéd annyira mély kérdésekre mutat rá, amelyeket már több ezer éve kutatnak a filozófusok, a hívők, az ateisták, a pszichológusok, a spirituális személyek, és még millió-millió érdeklődő, az igazságot őszintén kereső és kutató ember. Nem kívánok végső igazságot hirdetni az olvasó számára, ugyanis fogalmi kereteink lehet, szűkösek is hozzá, csupán visszakanyarodnék a cikk elejére.

Miért választjuk a nagy kólát nagy krumplival? Miért épp az lett a szakmánk, ami? Pontosan miért is házasodtunk össze a társunkkal? És lehetne még sorolni a kérdéseket, és az arra adott feleleteinket, hiszen az életünk tele van kisebb és nagyobb döntések sorozatával. Az Orákulum azt mondta, azért vagyunk itt, hogy megértsük a döntéseink okát. Megértettük vajon?

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top