+ Film

Hogyan változnak át a medvék emberré? – Medvevilág Szicíliában

Mattotti keze alatt a Medvevilág Szicíliában egy vizuálisan erős, modernizált meseként éledt újjá a vásznon, ami ahogy a gyerekeket, úgy a felnőtteket is képes elvarázsolni 80 perc erejéig.

A 2016-ban bemutatott A vörös teknős az Oscar-jelölésig jutott, az animációs filmben egyetlen szó sem hangzik el, mégis órákig lehetne róla beszélgetni. Az alkotás készítőinek legújabb műve ezúttal a medvék világával varázsolja el a nézőt.

A Medvevilág Szicíliában Dino Buzzati nagy sikerű gyerekkönyve alapján készült, rendezője az illusztrátorként is ismert Lorenzo Mattotti, akivel tavaly a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon készítettünk interjút.

A 80 perces film – melyben a Kecskeméti Animációs Filmstúdió is közreműködött – a medvék királyáról, Leanderről szól, akinek eltűnik a fia, Tóni. Mivel népe éhezik, Leander a serege élén elfoglalja Szicíliát annak reményében, hogy megtalálja Tónit, a medvék pedig élelemhez jutnak. Ám mint kiderül, a városi környezet nem medvének való vidék. A történetet két vándorszínész idézi fel és helyezi keretbe mese a mesében jelleggel.

Ahogy az már az előzetesből is sejthető volt, a Medvevilág Szicíliában nagyszabású, pörgős, akciódús alkotás látványos csatajelenetekkel, sok varázslattal és drámával megtűzdelve, nem pedig az a fajta elmélyülős élmény, mint a már említett A vörös teknős. Ahogy az olasz rendező a vele készített interjúnkban elmondta, a Medvevilág Szicíliában elsősorban a fiatal közönségnek szól, nekik akar bemutatni egy varázslatos világot. Ettől függetlenül Mattotti mozija sok más animációs filmhez hasonlóan a felnőtteknek is remek szórakozást nyújthat.

Be akartam mutatni a gyerekeknek egy olyan világot, ami tele van varázslattal – Interjú Lorenzo Mattotti rendezővel

Már csak azért is, mert a film nem elégszik meg azzal, hogy kifinomult látványvilágot teremt, és felsorakoztat néhány aranyos, különös karaktert. A történetben olyan témák is megjelennek, mint a civilizáció élővilágra gyakorolt hatása, az együttélés, a hatalom természete és a család fontossága. Ám ezeket jó érzékkel nem rágja a szánkba didaktikusan a rendező, aki elsősorban mesél, képzeletbeli utazásra hív, és nem pedig tanítani szeretne.

Az alkotás egyik legnagyobb erőssége a színes-szagos képi világ és vibráló atmoszféra, ami 80 percre elvarázsolja a nézőt, egy teljesen más valóságba viszi, amiben jólesik elmerülni. A rajzokat erős kontrasztok és sajátos formák jellemzik.  Különösen sokat dolgoztak Szicília pezsgő világának bemutatásán és a csatajelenetek illusztrációján. Mert csatát látunk bőven a filmben, de kizárólag humoros, könnyed formában, amin egy 10 év alatti gyermek sem szörnyed el, jól szórakozik rajta.

Bátor harcosokról lévén szó, a történetben szereplő medvék alkatilag kicsit sem hasonlítanak Micimackóra, sőt, szándékosan szögletesre rajzolták őket, az emberek pedig karikatúra-szerűek, ami szintén egyfajta sajátos bájt ad a karaktereknek. Néha úgy érezzük, mintha videójátékba csöppentünk volna, és nekünk kéne szembeszállnunk a félelmetes vaddisznócsordával vagy a gigantikus méretű macskával. A rendező ügyesen adagolja a feszültséget és a csavarokat, így az alkotásban egyetlen percnyi üresjárat sincs.

Mattotti keze alatt a Medvevilág Szicíliában vizuálisan erős, modernizált meseként éledt újjá a vásznon, ami, ahogy a gyerekeket, úgy a felnőtteket is képes elvarázsolni 80 perc erejéig.

A Medvevilág Szicíliában július 16-tól látható a mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top