+ Történelem

Azték palotára bukkantak Mexikóváros főterén

Azték palota maradványaira bukkantak Mexikóváros főterének, a Zócalónak egy épülete alatt – számolt be róla a BBC hírportálja.

Az épület felújításán dolgozó munkások bazaltlapokból épített padlózatot találtak, amely Axayácatl azték uralkodó palotájának egy nyitott részéhez tartozott – közölte a mexikói országos antropológiai és történeti intézet (INAH).

A palotát az azték birodalom bukása után Hernán Cortés spanyol hódító otthonaként használta, az ásatás erre is talált bizonyítékot.

A régészek szerint valószínű, hogy a hódítók felhasználták az ősi palota építőelemeit, melyet más azték épületekhez hasonlóan a földdel tettek egyenlővé.

Axayácatl 1469 és 1481 között uralkodott, az egyik utolsó király, Montezuma apja volt.

“Cortés házának padlózata alatt több mint három méter mélyen bazaltlapokból rakott padlót tártunk fel. A jellegzetességei alapján a szakértők arra következtettek, nyitott tér, valószínűleg udvari rész kövezete lehetett a királyi palotán belül”.

Cortés 1518-ban érkezett a mai Mexikó területére, hogy felfedezze a mesésen gazdagnak mondott vidéket a spanyol gyarmatosítók számára. Embereivel 1521-ben megostromolta Tenochtitlán azték fővárost. Amikor az ostromlottak megadták magukat, a gyarmatosítók lerombolták a várost.

A hajdani palota helyén ma egy 1755-ben épült zálogház áll.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top