+ Zene

A magyar jazz álom big bandje a Müpa autóskoncertjén

Magyarországon éppen 55 évvel ezelőtt jött létre a jazz konzi, amelynek alapítása szintén Gonda János nevéhez fűződik. Már ennyi ideje van nálunk jazz-oktatás, pedig korábban Budapesten és a szocialista táborban a jazz tiltott műfajnak számított – mondja Zsoldos Béla.

Fotó: Csibi Szilvia

Charlie-val és Berki Tamással ünnepel a Magyar Jazz Szövetség

Egy színpadon Charlie, Berki Tamás, László Attila, Borbély Mihály, Ávéd János, Fekete-Kovács Kornél és a sort még közel húsz, hasonlóan ismert névvel lehetne folytatni. A magyar jazz kiemelkedő művészei július 17-én egyszeri és megismételhetetlen big bandet alkotva adnak ünnepi koncertet a Müpa autós koncertmozijában.

„Kiemelkedően fontos évforduló a műfaj hazai képviselői számára, hogy a Gonda János által alapított Magyar Jazz Szövetség, a hazai jazz egyetlen szakmai szervezete 30 éves idén. Ez az évforduló arra ösztönzött, hogy olyan rendezvényt találjak ki, ami méltó ehhez az alkalomhoz és a magyar jazz szerepéhez a világban. Valóban megismételhetetlen koncert lesz, hiszen egy sosemvolt big band fog állni a színpadon. Ötven éve vagyok a pályán, és ez a válogatás lefedi a zenei tevékenységemet is, ezekkel a zenésztársaimmal dolgozom évtizedek óta. A másik fontos szempont, hogy az est fellépőinek jelentős szerepe volt a Magyar Jazz Szövetség elmúlt 30 évében. A legfantasztikusabb az egészben a 22 zenész és két énekes névsora és az, hogy ezek a különböző generációt képviselő művészek gondolkodás nélkül mondtak igent a fellépésre”

– meséli az este művészeti vezetője Zsoldos Béla, az MJSZ alelnöke, aki vibrafonon fog közreműködni a koncerten.

A koncepció alapja, hogy a színpadon szinte minden olyan aktív jazzmuzsikus ott lesz, aki nélkül a magyar jazzélet elmúlt évtizedeit nem lehetett volna elképzelni. Többen közülük, például Berkes Balázs, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Berki Tamás vagy Friedrich Károly jelen voltak a műfaj hazai alapkőletételénél, hangszeres és előadói képességeiknek, innovatív zenekaraiknak, zeneszerzői kvalitásaiknak és a nemzetközi színtéren való rendszeres jelenlétüknek, sikereiknek is köszönhetjük, hogy a magyar jazz fogalom lett, karaktert kapott, majd nyomdokukban újabb nemzedékek indulhattak útjukra, akik közül szintén többen játszanak majd ebben a különleges, sosemvolt big bandben.

„Magyarországon éppen 55 évvel ezelőtt jött létre a jazz konzi, amelynek alapítása szintén Gonda János nevéhez fűződik. Már ennyi ideje van nálunk jazz-oktatás, pedig korábban Budapesten és a szocialista táborban a jazz tiltott műfajnak számított. Nálunk mégis elindulhatott a Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszaka. Ebből nőtt ki 1990-ben a Zeneakadémia jazz tanszéke melynek köszönhetően a fiatalabb korosztályok olyan képzett muzsikusokból állnak, akik az egész világon megállják a helyüket. Nemcsak tehetségesek és szeretik ezt a műfajt, hanem diplomával a zsebükben tudnak részt venni a zenei életben. Rengeteg magasan képzett muzsikusunk van, akik minden műfajban megállják a helyüket. A fiatal növendékeink ott ülnek Radics Gigi és Caramel mögött, számos popzenekarban, a Stúdió 11-ben és a két nagy big bandben, a Modern Art Orchestrában és a Budapest Jazz Orchestrában is. Ebből is látszik, hogy a jazz-zenészek nyitottak mindenre a kortárs zenétől a populárisabb műfajokig, a világsztárok mögött is fantasztikus jazz-szólisták ülnek a zenekarban. Azt gondolom, mára valóban a világ élvonalában vagyunk, amit jól mutat, hogy a magyar zenészek számos versenyt, Montreux-i Jazz Fesztivál győzelmet hoznak el.  A Magyar Jazz Szövetség egyébként ma abban különbözik a Gonda János féle szövetségtől, hogy abban az időben a szakmai háttért biztosította a műfajnak, mi több éve már olyan eseményeket is tudunk rendezni, ahol több száz jazzmuzsikust tudunk a színpadra felvinni, emellett világsztárokat hívunk meg, hogy műhelymunka keretében dolgozzanak a magyar muzsikusokkal, majd közös koncertet adjanak. Ezek az alkalmak és az ő visszajelzéseik is bizonyítják, hogy a világ élvonalában vagyunk.”

– emelte ki Zsoldos Béla.

A 30 év jazz – Hungarian All Star Big Band koncert repertoárja amerikai sztenderdekből, Fekete-Kovács Kornél, László Attila és Zsoldos Bála darabjaiból, valamint a két énekes dalaiból fog felépülni. Azt este egyik különlegessége, hogy Charlie a saját slágereit is big band kísérettel fogja előadni. A zenészek közönség előtt, ám mégis közönség nélkül fognak játszani, hiszen a nézők nem a Fesztivál Színházban, hanem a Müpa parkolójában, autóban ülve, egy kivetítőn keresztül követik az eseményeket. Zsoldos Béla szerint kicsit olyan ez, mintha a zenekar egyik tagja csupán a távolból követné a koncertet, hiszen a jazzben a közönség reakciója sokszor műsoralakító tényező.

„Eredetileg a Nemzetközi Jazznapon, április 30-án rendeztük volna a koncertet, de a világjárvány miatt el kellett halasztani. Mi azt gondoltuk, talán jövőre fogjuk tudni megrendezni, aztán jött ez a lehetőség, hogy az autós mozik példájára, autós koncertet adhatunk. Közöség nélküli térben játszani egyfajta kényszerpálya, amihez azonban muszáj alkalmazkodnunk. Azt mondtam a többieknek, hogy nincs mese, jól kell játszani, hiszen kintről semmilyen jelzést nem fogunk kapni. Senki sem fog tapsolni a szólók után, ami egy jazz koncerten eddig elképzelhetetlen volt. De ha a lehető legjobban játszunk, azt a kocsiban ülők érezni fogják, és felejthetetlen élményt kapnak.”

A koncert közreműködői:

ének: Berki Tamás, Charlie, zongora: Szakcsi Lakatos Béla, gitár: László Attila, basszusgitár: Lattmann Béla, bőgő: Berkes Balázs, dob: Kőszegi Imre, Bágyi Balázs, Csízi László, vibrafon: Zsoldos Béla, altszaxofon: Borbély Mihály, Bacsó Kristóf, tenorszaxofon: Ávéd János, Csejtei Ákos, alt- és baritonszaxofon: Elek István, trombita: Fekete-Kovács Kornél, Koós-Hutás Áron, Fekete István, Csizmadia Dávid, harsona: Friedrich Károly, Schreck Ferenc, Szalóky Béla, Barbinek Gábor.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top