+ művészet & politika

Bírósági döntés: megjelenhet a nemzetbiztonsági főtanácsadó leleplező könyve

Megjelenhet John Bolton volt nemzetbiztonsági főtanácsadó leleplező könyve – döntött szombaton az ügyben eljáró amerikai bíróság, elutasítva Donald Trump amerikai elnök kormányának keresetét.

Royce C. Lamberth bíró az ítélet indoklásában úgy fogalmazott: a kormánynak nem sikerült bizonyítania, hogy a könyv megjelenése „helyrehozhatatlan károkat” okozna, mivel A szoba, ahol történt című memoár tartalmának jelentős részét a sajtó már nyilvánosságra hozta.

„Több százezer példánnyal világszerte – sok közülük hírszerkesztőségekben – a kár már bekövetkezett. A status quót nem lehet helyreállítani”

– hangsúlyozta Lamberth.

A bíró ugyanakkor élesen bírálta Boltont mondván, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonságát tette kockára, és kitette magát lehetséges jövendőbeli bírósági eljárásoknak, amelyek a büntetőjogi felelőssége megállapítása mellett a könyve eladásából származó haszon elkobzását is eredményezhetik, amiért maradéktalanul nem tett eleget a kézirat titokügyi ellenőrzésének.

Lamberth szerint ugyanis Bolton állítása, miszerint a Fehér Ház ellenőrzése politikai indíttatású volt, nem állja meg a helyét, és több időt kellett volna biztosítania az 500 oldalas kézirat átvizsgálására.

A könyv várhatóan kedden jelenik meg.

Bolton, akit Trump 2019 szeptemberében, 17 hónap után menesztett, mert heves vitáik voltak számos külpolitikai kérdésben, lesújtó fehér házi kulisszatitkokat oszt meg a könyvben.
Tájékozatlannak és alkalmatlannak írja le Trumpot, Mike Pompeo külügyminiszterről pedig azt állítja, hogy bár nyilvánosan rendíthetetlenül kiáll Trump mellett, a háta mögött élesen bírálja.

Trump annak ellenére Bolton elleni nagy győzelemnek nevezte a bírósági döntést, hogy elvesztette a keresetet. Boltont háborús uszítónak nevezte, aki „szeret bombákat dobni emberekre megölve őket”.

„Bolton megsértette a törvényt, és a körmére koppintottak, igazán nagy árat fog fizetni ezért. Most őrá fognak potyogni a bombák”

– hangoztatta Trump.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top